De Vlaamse Overheid lanceert de huurschatter

Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

De huurschatter geeft een indicatie van de juiste huurprijzen

De Vlaamse Overheid heeft een nieuwe toepassing gelanceerd, de huurschatter. Deze nieuwe tool moet huurders en verhuurders een indicatie geven van de correcte huurprijzen op de markt. Als huurder kan je zo kijken of de prijs die een verhuurder vraagt, correct is, en als verhuurder krijg je een inschatting van de huurprijs die je kan vragen.

Huurschatter

De huurschatter moet de markt van huurwoningen transparanter maken

Als je als huurder op zoek bent naar een appartement, dan heb je vast al gemerkt dat de huurprijzen allesbehalve transparant zijn.  De prijzen schommelen enorm, en zijn afhankelijk van tal van factoren zoals de ligging, de staat van het appartement, de grootte, … Dat maakt het bijzonder moeilijk om de prijzen te vergelijken, en om in te schatten of de prijs die gevraagd wordt een correcte huurprijs is. De huurschatter wil daar verandering in brengen, en wil de markt van huurwoningen een stuk transparanter maken.

De werking van de huurschatter

De werking van de huurschatter is vrij eenvoudig. Als je op de website op ‘start nu’ klikt, kom je terecht in een formulier waar je allerlei kenmerken van de woning of van het appartement moet invullen. Niet alleen de ligging is belangrijk, je moet bijvoorbeeld ook ingeven of er een terras of een tuin is, in welke staat de woning of het appartement is en hoeveel slaapkamers er zijn. Op basis van al deze factoren, geeft de huurschatter een indicatie van de correcte huurprijs. Als huurder kan je die indicatie vervolgens gebruiken om te gaan onderhandelen met de verhuurder over de prijs.

Ook voor verhuurders heeft de nieuwe website zijn voordelen. “De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar vanaf nu de simulator voor gebruiken”, aldus minister Freya Van Den Bossche (SP.A).

Dit artikel delen

Suggesties voor u