Eeklo

Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Sport, cultuur en natuur voor jong en oud

Eeklo is als kleine stad met zowat 20.000 inwoners het centrum van het rustige Meetjesland. De nabijheid van die rust, de locatie op de as tussen Gent en Brugge, de aanwezigheid van veel bedrijven in de buurt en de inspanningen van het stadsbestuur om Eeklo nog aantrekkelijker te maken, zorgen in combinatie met de betaalbare prijzen voor een forse toename van de belangstelling voor vastgoed in de stad. 

Eeklo

Herbakkersstad 

Eén van de belangrijke herkenningspunten van Eeklo is zijn cultureel centrum De Herbakker, dat erom bekend staat een vrij gevarieerde programmatie van muziek, theater en humor te brengen. De naam van de Herbakker vindt trouwens ook zijn oorsprong in een humoristisch stuk. Eeklo staat immers sinds eeuwen bekend als dé

Herbakkerstad. Dat is te danken aan het verhaal in het volksboek  De Vermaekelijke klugt’ a dat dateert uit 1750. Het vertelt over een radeloze vader die zijn domme zoon al naar Zottegem en het Minnewater gestuurd had om slimmer te worden. Niets mocht echter baten tot iemand hem de raad gaf eens naar Eeklo te gaan want “daar worden hoofden gebakken met gekrulde en platte haren, met schele, loense, lodderige en lepe ogen, zwarte en andere kunt ge er ook krijgen volgens uw goesting en smaak.” De zoon liet zich dus volgens de legende door de Herbakker een ander hoofd aanmeten, waarna hij naar Parijs trok en volgens het volksboek “uitblonk in zijn studiën door zijn wijsheid en geleerdheid”.  Met andere woorden: volgens de legende is Eeklo de stad die eigenlijk een make-over mogelijk maakt en de kans biedt op een wedergeboorte of een nieuwe start.  

Mikken op verschillende generaties

Al sinds een aantal jaar profiteert Eeklo van een toegenomen belangstelling. Niet alleen vanwege shoppers die het niet zien zitten om zich in Gent te moeten schikken naar de regels van het circulatieplan of in Brugge te struikelen over de in groten getale aanwezige toeristen, maar ook vanwege jongere en ouderen die er zich graag komen vestigen. Alles is er op mensenmaat en vlakbij. Voor de jonge generaties die altijd tijd te kort hebben, zorgt dat voor aanzienlijke tijdwinst, terwijl het voor de ouderen ook een argument is om zich aan te sluiten bij de steeds nadrukkelijkere trend van de verhuis naar de stad op oudere leeftijd. 

Meegaan op het elan   

Het stadsbestuur leunt in Eeklo niet tevreden achterover bij het zien van de toegenomen belangstelling van kandidaat-kopers, maar levert ook zelf inspanningen om het stadscentrum nog gezelliger te maken, om de prachtige natuur rond Eeklo sterker te promoten en om ervoor te zorgen dat de bewoners kunnen rekenen op voorzieningen die aan alle verwachtingen beantwoorden. Zo staat al vast dat tijdens het laatste weekend van juni 2018 een nieuw zwembad een nieuwe kinderopvang de deuren zullen openen. De bouwwerken daarvoor, waarmee een investering van tien miljoen euro gepaard gaat, verlopen immers bijzonder vlot.

Eeklo heeft dankzij de familie Verbauwen met vader Herman en dochters Carine en Pascale een reputatie als zwemstad en zal die nu ook hoog houden met het nieuwe zwembad, dat wordt aangebouwd aan het huidige sportcomplex aan de Burgemeester Possemierstraat.  Er komt een sportbad van 25 op 16,5 meter, met een beweegbare bodem. Er komt ook een kleiner zwembad van 16,5 op 8,8 meter en ook een peuterbadje met een waterdiepte van amper 25 tot 45 centimeter. Daarnaast worden ook nog een nieuwe cafetaria, vijf polyvalente sportzalen, nieuwe burelen, nieuwe kleedkamers en nieuw sanitair gebouwd.

Op de eerste verdieping komt ook een nieuwe buitenschoolse kinderopvang. Die wordt gebouwd voor honderd kinderen en, moet ook tegen de zomervakantie van volgend jaar klaar zijn. Vanaf dan zullen we daar opvang aanbieden, op vakantiedagen vanaf dan ook de hele dag. De ruimte van de buitenschoolse opvang is ook polyvalent en kan tijdens de weekend gebruikt worden voor onder andere recepties of een workshop.”

Informatie over wonen 

De locatie tussen Gent en Brugge, de shoppingmogelijkheden; het ruime cultuur- en sportaanbod en de nabijheid van de rustgevende Meetjeslandse natuur en van het recreatiedomein Het Leen met tal van wandel- en fietsmogelijkheden, maken van Eeklo een aantrekkelijke stad om te wonen.

Daar komt nog bij dat de vastgoedprijzen er nog altijd een stuk betaalbaarder zijn. Wie vreest door de bomen het bos niet meer te zien, kan zijn licht opsteken bij Woonwijzer Meetjesland (www.woonwijzermeetjesland.be). Daar krijg je gratis informatie over verbouwingspremies, huursubsidie, huurwetgeving, sociale leningen, sociale woningen, energiebesparing, energiefacturen en wetgeving over wonen. Er is ook een lijst met huurwoningen beschikbaar.

Dit artikel delen

Suggesties voor u