Een gelijkvloers appartement: zowel voor- als nadelen

Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

De lusten en lasten op een rijtje

“Op welke verdieping ga je wonen?”: het is een van de eerste vragen die je te horen krijgt als je verkondigt dat je een appartement gekocht hebt. Maar je kunt natuurlijk ook voor een gelijkvloers appartement kiezen. Die minder evidente optie heeft voor- en nadelen.

een gelijkvloer woonkamer

Alle voordelen van een ‘gewoon’ appartement …

Net zoals een appartement op een andere verdieping heeft een gelijkvloers appartement voordelen die een huis niet kan bieden.

  • In een appartement liggen de energiekosten lager dan in een huis. Niet alleen wordt de verwarming centraal geregeld, doordat je omringd bent door buren geniet je in een appartement ook een betere thermische isolatie.
  • Om naar je badkamer, slaapkamer of keuken te gaan, hoef je helemaal geen trappen te doen.
  • In veel gemeenten is een appartement goedkoper dan een huis.

… met nog enkele extra’s

Daarbovenop biedt een gelijkvloers appartement nog enkele pluspunten die je moet missen als je op een andere verdieping woont:

  • Je hoeft helemaal geen trappen te doen om naar je appartement te gaan. Ideaal dus voor wie wat minder goed te been is, een hekel heeft aan traplopen of vaak met een hele berg boodschappen thuiskomt.
  • Omdat je geen onderburen hebt, kun je hen niet storen (en zij jou niet).
  • Sommige gelijkvloerse appartementen hebben een eigen privé-tuin.

De nadelen van een gelijkvloers appartement

Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille. Zo heb je bij een gelijkvloers appartement meer last van passerende medebewoners, zeker als je appartement in de buurt van de lift of de trappen ligt. Heb je een raam dat uitgeeft op straat, dan kun je ook hinder ondervinden van passanten. Sowieso is er op de gelijkvloerse verdieping meer straatlawaai te horen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u