Een huurder zoeken voor je woning: hoe ga je te werk?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Een goede voorbereiding is het halve werk

De foto’s zijn gemaakt, de advertentie is opgesmukt met wat sleutelwoorden als ‘in perfecte staat’ en ‘met alle comfort’… tijd om een huurder te zoeken! Maar hoe pak je dat aan?

Un propriétaire cherche des locataires

1. Adverteer dat de woning te huur staat

De logische eerste stap is natuurlijk om duidelijk te maken dat de woning te huur staat! Hang dus een affiche aan het raam en adverteer op immosites en/of op social media. Plaats bijvoorbeeld een zoekertje op Logic-Immo. Vergeet ook kranten en tijdschriften niet om mensen te bereiken die niet zo begaan zijn met het internet. Schakel daarnaast je eigen netwerk in: laat vrienden en familie weten dat je op zoek bent naar een huurder. Bijkomend voordeel daarvan is dat je bij hen eens kunt polsen wat voor vlees je in de kuip hebt.

2. Maak eventueel afspraken met de huidige bewoner

Uiteraard is het gemakkelijk om bezoekmomenten te organiseren als het pand onbewoond is. Maar als er wel nog een iemand in je huis of appartement woont, dan moeten er afspraken gemaakt worden voor een of twee bezoekmomenten per week. Spreek bovendien af of de huidige huurder aanwezig wil zijn tijdens het kijkmoment of dat je de reservesleutel mag gebruiken om de woning te betreden.

3. Bereid je voor

Bereid je voor op vragen als “Van wanneer dateren de laatste vernieuwingen?” en “Is het een rustige buurt?”. Grijp die gelegenheid aan om de sterke punten van de woning te benadrukken. Erken ook de negatieve punten als die ter sprake komen, maar laat die het gesprek niet overheersen.

4. Huurders zoeken: selecteren mag, discrimineren niet

Niet alleen zullen toekomstige huurders vragen aan jou stellen, jij wilt hen ook leren kennen! Zo mag je gerust vragen naar de identiteit en woonplaats van je kandidaat-huurder, of ze huisdieren hebben, of ze instrumenten bespelen, … Vertrouw je niet zo op je eigen mensenkennis? Schakel dan een vriend(in) in die mensen wel goed aanvoelt. Of google de kandidaten eens.

Let op: het is bij wet verboden om te discrimineren op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, inkomen, religieuze overtuiging, gezondheidstoestand, handicap, fysiek voorkomen, sociale achtergrond, nationaliteit, ras, huidskleur, afkomst, taal, geslacht, enz. Let dus op dat je selectie geen discriminatie is.

Vind je het toch allemaal wat te complex? Dan kun je ook een immokantoor inschakelen om het pand voor jou te verhuren. Logic-Immo brengt je in contact met een plaatselijk vastgoedkantoor.

Dit artikel delen

Suggesties voor u