Een opbrengsteigendom kopen: welke opties?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Heb je al aan deze mogelijkheden gedacht?

Geruggensteund door de historisch lage rentevoet kiezen almaar meer Belgen ervoor om te investeren in onroerend goed. Ter illustratie: daar waar vastgoed in de jaren negentig nog niet de helft van het totale vermogen van de Belg uitmaakte, is dat tegenwoordig al meer dan zestig procent. Investeren in vastgoed zit onmiskenbaar in de lift. Logisch, want het is en blijft een (relatief) veilige belegging. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden als je wil investeren in vastgoed. We zetten enkele soorten opbrengsteigendommen op een rijtje.  

vastgoed kopen

1. Een huurhuis of huurappartement

De meest voor de hand liggende optie is de verhuur van een woning (huis of appartement). Zeker als je een woning bezit die je zelf niet nodig hebt, is dit een interessante optie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je gaat samenwonen en je eigen huis vrijkomt of als je een woning geërfd hebt die je zelf niet gaat betrekken. Uiteraard kun je ook speciaal met het oog op verhuur een tweede woning aankopen.

Een huis of appartement verhuren is vrij eenvoudig. Hoe je het precies doet, ontdek je in ons handige stappenplan.

2. Een vakantiehuis of -appartement

Vastgoed aan de kust, in de Ardennen of een andere toeristische hotspot in het binnen- of buitenland kun je makkelijk verhuren als vakantiehuis of -appartement. Steeds meer eigenaars kiezen ervoor om dit via Airbnb te regelen. Hou wel rekening met de lokale regels voor verhuur van vakantiewoningen. Zo is het in Gent bijvoorbeeld niet toegelaten om permanent een volledig huis of appartement als vakantiewoning aan te bieden. Sowieso komt er bij de verhuur van een tijdelijk verblijf meer werk kijken dan bij de verhuur van een woning die dienstdoet als domicilie.

3. Studentenkamers of -studio’s

Als je over voldoende financiële reserves beschikt, kun je overwegen om een volledig pand met studentenkamers te kopen. Zo’n opbrengsteigendom kan financieel erg interessant zijn, maar je hebt er je handen ook behoorlijk mee vol. Zo moet je alle huurcontracten opvolgen en sta je in voor het onderhoud en de schoonmaak. Als je meerdere studentenhuizen bezit, kan dit zelfs een fulltime job worden.

Een andere optie is een individuele studentenstudio kopen. Vandaag zijn er heel wat bouwpromotoren die nieuwbouwstudio’s voor studenten aanbieden voor prijzen die schommelen tussen de 90.000 en de 135.000 euro. Almaar meer ouders kiezen ervoor om een studio te kopen om hun eigen kinderen gratis ‘op kot’ te laten gaan. Zodra die afgestudeerd zijn, kunnen ze de studio aan andere studenten verhuren en een mooi rendement realiseren.

4. Een parkeergarage of parkeerplaats

Investeren in een al dan niet overdekte parkeerplaats is de jongste jaren in opmars. Logisch, want in vergelijking met de aankoop van een tweede huis, appartement of studio is dit een relatief goedkope optie. Een parkeerplaats koop je al vanaf zo’n 25.000 euro, exclusief notariskosten. Bovendien is er nauwelijks onderhoud nodig en komen er bij de verhuur weinig formaliteiten kijken. Cruciaal bij de keuze van een geschikte parkeerplaats is de ligging. Steden zoals Brussel, Gent of Antwerpen of een kuststad bieden het beste rendement.

5. Weiland

Een laatste optie om onroerend goed te gelde te maken is de verhuur van weiland aan een landbouwer of veehouder. Weet echter dat een pachtovereenkomst minstens negen jaar moet duren. Wel kun je de wei verhuren aan iemand die er dieren op houdt zonder ermee te fokken. In dat geval is de gewone huurwetgeving van kracht.

Opbrengsteigendommen of een vastgoedfonds?

Ben je ten slotte niet geneigd om zelf een opbrengsteigendom te kopen? Dan is investeren in een vastgoedfonds een mogelijkheid. In dat geval investeer je onrechtstreeks in vastgoed: een vennootschap verdeelt je geld over verschillende panden. Als beloning krijg je een deel van de huuropbrengsten, een dividend.

Dit artikel delen

Suggesties voor u