Een plaatsbeschrijving opstellen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Waarop moet je letten?

Bij het afsluiten en beëindigen van een huurovereenkomst is het wettelijk verplicht om een plaatsbeschrijving op te stellen. Maar wat is dat precies, hoe ga je te werk en waarop moet je zoal letten? Een woordje uitleg.

Plaatsbeschrijving

Wat is het?

Een plaatsbeschrijving, bevindingsstaat of staat van bevinding is een schriftelijk vastgelegde, gedetailleerde beschrijving van de staat van een onroerend goed. De wet bepaalt dat een plaatsbeschrijving op tegenspraak moet worden opgesteld. Dat betekent dat zowel de huurder als de verhuurder de kans moeten hebben om aanwezig te zijn bij de opmaak van de plaatsbeschrijving. Ook moeten ze hun opmerkingen kunnen doorgeven aan de persoon die de plaatsbeschrijving opstelt.

De huurder en verhuurder kunnen beslissen om zelf de plaatsbeschrijving op te stellen óf ze kunnen die taak overlaten aan een onafhankelijke deskundige – wat het meest voorkomt. In dat geval betalen beide partijen elk de helft van de kosten. Voor zo’n plaatsbeschrijving door een expert moet je rekenen op ongeveer 300 euro.

Wanneer moet je een plaatsbeschrijving opstellen?

Er zijn verschillende situaties waarin je zo’n plaatsbeschrijving moet opstellen, maar de meest gebruikelijke is bij de aanvang én het stopzetten van een huurovereenkomst. In zo’n geval wordt er ook soms van een locataire plaatsbeschrijving gesproken. De plaatsbeschrijving moet je, samen met de huurovereenkomst zelf, verplicht laten registreren.

Het is belangrijk dat de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt tijdens een periode dat de woning niet in gebruik is. Wordt er gewerkt met een verhuurcontract met een looptijd van minstens één jaar, dan kun je de plaatsbeschrijving ook nog opstellen tijdens de eerste maand van de verhuring.

Het doel van een plaatsbeschrijving

Met een plaatsbeschrijving worden zowel de huurder als de verhuurder beschermd. Door gedetailleerd de staat van het verhuurde goed te beschrijven, kunnen beide partijen de toestand voor en na de verhuurperiode met elkaar vergelijken. Zo is het mogelijk om eventuele schade vast te stellen. Aangezien beide partijen de plaatsbeschrijving ondertekenen, kan er achteraf geen discussie meer ontstaan over het al dan niet terugbetalen van de huurwaarborg.

Enkele nuttige tips

  • Je hebt het recht om aanwezig te zijn bij de opmaak van de plaatsbeschrijving, dus maak er ook gebruik van.
  • Trek voldoende tijd uit voor een plaatsbeschrijving. Overloop alle kamers van de huurwoning en doe telkens een grondige check.
  • Wees gedetailleerd en nauwkeurig in de beschrijvingen. Gebruik duidelijke woorden die iedereen begrijpt.
  • Voeg indien mogelijk foto’s toe aan de beschrijvingen. Maak algemene beelden van elke kamer, maar fotografeer ook belangrijke details. Let wel op met digitale foto’s, want die kunnen gemanipuleerd worden. Beter is het om alle beelden af te drukken en te laten handtekenen.  
  • Het opmaken van de plaatsbeschrijving is ook de ideale gelegenheid om de meterstanden van elektriciteit, water, gas en/of mazout te noteren.
  • Worden er tijdens de huurperiode wijzigingen aan de woning aangebracht, laat die dan opnemen in een addendum dat ook bij het huurcontract wordt gevoegd.
Dit artikel delen

Suggesties voor u