Het huurcontract opzeggen: de spelregels

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

Waarom een huurcontract opzeggen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een huurovereenkomst zou opzeggen. De aankoop van een huis is een mogelijkheid, maar ook een nieuwe job die verder weg is of een gewijzigde gezinstoestand kunnen de zoektocht naar een nieuwe woning in de hand werken. Maar kan dat wel, een meerjarige huurovereenkomst vroegtijdig stopzetten? Of moet je verplicht je huurtermijn uitdoen? En hoe zit het als de eigenaar het huurcontract wil beëindigen?

▲ Vrouw verbreekt haar contract om haar huurcontract te beëindigen

Wanneer het kan en wanneer niet?

Wanneer kan een huurcontract opgezegd worden? Een huurder of verhuurder kan het contract volgens de spelregels hieronder beëindigen, maar het kan ook verbroken worden mits wederzijdse toestemming of door een vrederechter. In het laatste geval moet één van de partijen aantonen dat de tegenpartij niet in staat is haar contractuele verplichtingen na te komen. Vaak wordt geopperd dat een huurcontract ook opgezegd mag worden bij het overlijden van huurder of eigenaar, verkoop of schenking van het pand, of een ontbindclausule, maar hier is niets van aan.

Als huurder een huurcontract opzeggen

Een huurder kan op eender welk moment de huurovereenkomst opzeggen. Maar er zijn uiteraard enkele spelregels die je moet respecteren. Om de opzegtermijn van drie maanden kun je bijvoorbeeld niet heen. Als je opzegt tijdens de eerste drie jaar, betaal je sowieso een opzegvergoeding. In het eerste jaar bedraagt die drie maanden huur, in het tweede jaar twee en in het derde jaar één (bron).

Als eigenaar een huurcontract opzeggen

Ook een verhuurder moet zich aan enkele spelregels houden als hij een huurovereenkomst wil opzeggen. Hij kan op eender welk moment het contract verbreken om zelf het pand te betrekken of één van zijn familieleden er te laten wonen. Ook om werken uit te voeren, kan de eigenaar het huurcontract beëindigen na de driejarige huurperiode. Na de eerste of tweede driejarige periode mag de verhuurder dit zelfs zonder reden doen, maar dan betaalt hij wel een vergoeding aan de huurder. De opzegtermijn bedraagt telkens zes maanden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u