Het Koninklijk Paleis: veel salons, een grote kost

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
1 februari 2021

Het Koninklijk Paleis in Brussel zoekt een nieuwe huurder

De koning gaat binnenkort aftreden, en het Koninklijk Paleis is dus op zoek naar een nieuwe huurder! Het doet je misschien afvragen wat er eigenlijk achter de muren van dat Koninklijk Paleis schuilgaat. Woont de koning er echt? Van wie is het Paleis, en wanneer werd het Paleis gebouwd? We werpen even een blik achter de schermen van dit imposante gebouw.

Brussel

Het ontstaan van het Koninklijk Paleis

Voor het ontstaan van het Koninklijk Paleis moeten we teruggaan in de tijd, meer bepaald naar de 19de eeuw. BelgiĂ« behoorde in het begin van die eeuw nog tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, en de toenmalige prins Willem VI van Oranje gaf opdracht tot de bouw van het Paleis. In 1829 werd de eerste fase voltooid, maar in de loop der jaren zou het Paleis daarna nog heel wat uitbreiden. Vandaag is het Paleis een gebouw met maar liefst vier verdiepen en een kelder, en bevat het tal van prachtige zalen en kunstwerken.

De functie van het Koninklijk Paleis

Vandaag de dag is het Koninklijk Paleis eigendom van de staat, en dus niet van de monarchie zelf. De koning woont dan ook niet in het Paleis, hij woont in het Koninklijk Kasteel in Laken. Maar de Koning gebruikt het Paleis wel om zijn ambt uit te oefenen: er worden recepties gehouden, staatshoofden kunnen er overnachten en ambassadeurs worden in het Paleis ontvangen. De Koninklijke hofhouding woont trouwens wel in het Paleis. Tot slot is er ook een historisch archief in het Paleis aanwezig, dat iedereen kan raadplegen voor onderzoek.

Zalen in het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis bestaat uit tal van grote zalen en gangen, die een imposante indruk nalaten op de bezoekers. Zo is er onder andere De Eretrap, gebouwd door Leopold II; enkele 18de-eeuwse salons zoals de Empirezaal en het Groot Wit Salon; het Salon van de Vaas en het Salon van de Ambassadeurs. In totaal zijn er vier verdiepingen aan gangen en zalen, en is er ook nog een kelder.

Kost en inwoon: wonen in het Koninklijk Paleis

De bouw van het paleis heeft tamelijk wat gekost, maar ook wonen in het Koninklijk Paleis is niet gratis. De federale Regie der Gebouwen staat normaal gezien in voor alle kosten verbonden aan dit statige gebouw: verwarming, onderhoud, renovatie, enzovoort.

Een eerste belangrijke punt is het onderhoud. Zo kostte een kleine renovatie – op kosten van de inwoner, Koning Albert II – begin 2013 maar liefst 365.000 euro. In 2012 moest het ijzeren hek rond het paleis vervangen worden: 1,5 miljoen euro. Naar aanleiding van de Europa-Azië Top in 2010 werden er verschillende salons opgefrist voor een bescheiden 2 miljoen euro, en in hetzelfde jaar besteedde de Civiele Lijst al 600.000 euro aan o.a. de herinrichting van het Lodewijk XVI-salon, het Coburgsalon en het salon van de Maarschalken. Een tweede zaak is de beveiling. Heb je al gedacht wat dat zou kosten? Jaarlijkse kost: 1,6 miljoen euro. Een derde zaak is verwarming: een paleis van enkele duizenden vierkante meter, dat kost wat!

Samenvattend: je moet toch wel een groot budget hebben als je de kosten volledig zelf wil dragen. Heb je minstens 3 miljoen euro per jaar – dat is 250.000 euro per maand – om aan huishuur te besteden? Dan kan je misschien de nieuwe inwoners van het Koninklijk Paleis worden!

Bezoeken i.p.v. wonen

Wist je trouwens dat je een deel van het Koninklijk Paleis ook kan bezoeken? Dat kan na de Nationale Feestdag tot begin september, en het is zeker de moeite waard.

Dit artikel delen

Suggesties voor u