Huurprijzen in Vlaanderen: Hoe ze te berekenen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen: net geen 500 euro

Binnenkort brengt de Vlaamse overheid een website online die huurprijzen met elkaar zal vergelijken. Zo weten huurders of ze voor hun woonst een faire prijs betalen.

persoon die zoekt voor een huis online

De site zal over een paar maanden online gaan en zal vergelijkbaar zijn met de V-Test website, waarmee je een goedkopere energieleverancier kan vinden.

Eigen voorkeuren

Je zal kunnen ingeven waar in Vlaanderen je iets wil gaan huren en wat je wil gaan huren (een appartement of een villa met 5 slaapkamers). Andere voorkeuren zoals dubbel glas, centrale verwarming of een goed uitgeruste keuken zal je ook kunnen invoeren. Vervolgens krijg je de huurprijzen te zien van woningen die met jouw zoekvoorwaarden overeen komen. Die informatie wordt bekomen via een database waarin alle geregistreerde huurcontracten worden opgenomen. 

De aangekondigde website zal het voordeel bieden dat je als huurder kan nagaan of je niet teveel betaalt voor je huurwoning. Als verhuurder kan je op de site terecht als je niet goed weet hoeveel huur je kan of mag vragen.
 

Nog geen 500 euro per maand

De website heeft intussen al heel wat cijfermateriaal verzameld, en geeft nu voor de eerste keer een goed beeld van de prijzen op de Vlaamse privĂ©-huurmarkt. Zo bedraagt de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen net geen 500 euro per maand. De duurste prijzen vind je in de rand rond Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven.

Opvallend is dat de huurprijzen de laatste jaren in Vlaanderen maar amper zijn gestegen, in tegenstelling tot de vastgoedprijzen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u