Maken fors gestegen woningprijzen huren interessanter dan kopen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 maart 2022

De forse stijging van de huizenprijzen doet bij sommigen weer de vraag rijzen of  daardoor huren niet interessanter wordt dan kopen, terwijl de perceptie nog altijd is dat huren feitelijk weggegooid geld is.

Sven Damen, Assistant Professor in Finance aan de Universiteit van Antwerpen, die een doctoraat in de Economie haalde aan de KU Leuven en vooral vastgoedeconomie en huishoudfinanciering onderzoekt, legde die vraag nauwkeurig onder de loep. “Er is geen eenduidig wetenschappelijk antwoord te geven op de vraag of huren of kopen nu financieel het interessantst is. Wat we uit ons onderzoek wel mee kunnen nemen is dat het voor iedere kandidaat-koper of huurder interessant is om alle aspecten in rekening te brengen én dat de perceptie dat huren weggegooid geld is, zeker niet altijd met de werkelijkheid overeenstemt.”

Wie huren en kopen vergelijk moet volgens Sven Damen in de eerste plaats naar alle mogelijke aspecten kijken. “Als twee koppels een volledig identieke woning betrekken, en het ene koppel koopt zijn woning voor 300.000 euro, terwijl het andere er elke maand 1.000 euro huur voor betaalt, kan ik exact aantonen dat, als aan bepaalde voorwaarden voldaan is, het financiële plaatje volkomen gelijk loopt.”

Sven Damen die onder meer artikels publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften zoals Real Estate Economics en Journal of Housing raadt op basis van zijn onderzoek vooral aan om alle aspecten tegen het licht te houden. “Wie huurt moet geen registratierechten en notariskosten betalen en zit ook met een lagere maandelijkse afbetaling, maar loopt wel het risico op stijgende huurprijzen. Wie op voorhand weet dat hij vaak moet verhuizen kan dus beter huren. Mensen die heel graag persoonlijkheid in hun eigen woning brengen, kunnen dan weer beter kopen. Kopers moeten er zich ook goed bewust van zijn dat er geen enkele wetmatigheid bestaat die zegt dat de woningprijzen ad infitam zullen blijven stijgen. In Nederland bijvoorbeeld zijn de woningprijzen na de grote financiële crisis van 2008 met zo’n 20% gedaald.”

De voornaamste conclusie va de studie van professor Damen is dan ook dat huren niet altijd per definitie slechter is dan kopen. “In sommige gevallen valt huren gewoon aan te raden. Voorwaarde is wel dat het geld dat via huren uitgespaard wordt, goed wordt belegd.”  

Dit artikel delen

Suggesties voor u