Registratie van je huurcontract

Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Alles wat je moet weten

Na lang zoeken heb je eindelijk de ideale huurwoning gevonden en de prijs valt ook nog eens binnen je budget. Volledig overtuigd besluit je het contract te ondertekenen en in gedachten ben je al bezig met de verhuizing. Loop echter nog niet te hard van stapel, want als verhuurder moet je huisbaas het huurcontract nu zo snel mogelijk laten registreren. Dat is hij zelfs wettelijk verplicht. Registreert hij het contract toch niet, dan is het aangeraden om het als huurder alsnog zelf te laten registreren.

Een vrouw tekent een contract

Lees hier waarom de registratie van een huurcontract zo belangrijk is en hoe het precies verloopt.

Wat houdt de registratie van een huurcontract in?

Ten laatste twee maanden na het ondertekenen van de huurovereenkomst moet je huisbaas het contract laten inschrijven in het register. Het registratiekantoor maakt voor zichzelf dan een kopie van de overeenkomst – die te allen tijde op het kantoor (in ‘het register’ dus) beschikbaar zal blijven – en bevestigt de registratie van het contract door middel van een stempel op het originele exemplaar. Dit alles doet het registratiekantoor volledig gratis. Je huisbaas heeft met andere woorden geen enkel excuus om het huurcontract niet te laten registreren.

Tip! Als je huurt sinds of na 2017, kun je zelf makkelijk checken of je huurcontract geregistreerd is via MyRent of via MyMinfin.

Waarom is registratie zo belangrijk?

Hoewel de registratie van het huurcontract enkel verplicht is voor de verhuurder, houdt het voor beide partijen alleen maar voordelen in.

Iemand die huurt volgens een geregistreerd contract kan niet zomaar aan de deur worden gezet wanneer de verhuurder het pand aan iemand anders verkoopt. Als huurder ben je in dat geval met andere woorden wettelijk beschermd tegen uitzetting. De nieuwe verhuurder is bovendien gebonden aan dezelfde plichten die door het contract tussen jou als huurder en de vorige verhuurder werden bepaald.

Op zijn beurt geniet een verhuurder met een geregistreerd contract de garantie dat zijn huurder niet vroegtijdig kan stoppen met huren zonder diens verplichtingen in acht te nemen. En daar eindigt het niet, want een verhuurder die zijn huurovereenkomst laat registreren geniet in bepaalde gevallen ook een belastingvoordeel. Stel dat je een huurwoning met een geregistreerd contract deels voor particuliere bewoning verhuurt en deels voor professioneel gebruik, dan worden beide delen van de woning afzonderlijk belast. Laat je het contract daarentegen niet registreren, dan zal de fiscus je huurinkomsten als één geheel belasten.

“Help, mijn huurcontract is niet geregistreerd!”

Wat er gebeurt als je als verhuurder nalaat om de huurovereenkomst tijdig te registreren, of wanneer je als huurder het contract geregistreerd wil zien en je huisbaas dat weigert? Een verhuurder die zijn overeenkomst niet binnen de twee maanden laat registreren, moet daar een boete van 25 euro voor betalen. Maar nog belangrijker: een niet of laattijdig geregistreerd contract geeft de huurder het recht om de overeenkomst onmiddellijk stop te zetten, zonder dat hij de verhuurder enige schadevergoeding of de gewoonlijke opzeggingstermijn van drie maanden verschuldigd is. Let wel, de huurder moet de verhuurder op de hoogte brengen van zijn beslissing en kan dus niet zomaar van de ene dag op de andere zijn biezen pakken. De opzeg zal dan ingaan op de eerste dag van de maand die volgt.

Je huurcontract zelf laten registreren

Als huurder zonder geregistreerd huurcontract kun je de overeenkomst ook gewoon zelf online laten registreren via MyRent.

Dit artikel delen

Suggesties voor u