4 manieren om je woon-werktraject duurzaam af te leggen

Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Zo help je het aantal auto’s op de baan verminderen

Woon-werverkeer is goed voor ongeveer een kwart van alle verplaatsingen in België. De gevolgen als iedereen dat met de auto doet? Vervuiling, verkeersdrukte, files, een verpest humeur en verspilde tijd. Het is dus de goed voor mens en natuur om in te zetten op duurzame verplaatsingen tussen thuis en werk. Welke opties heb je daar zoal voor?

Woon werkverkeer

1. Carpoolen

Je hoeft de auto niet per se te laten staan, want je vermindert het verkeer al aanzienlijk als je bijvoorbeeld je collega’s onderweg kunt oppikken (of zij jou). Daarnaast heeft carpooling allerlei andere voordelen: het is gezelliger en als passagier kun je documenten doornemen of telefoontjes plegen. Als de inzittenden de autokosten delen, is het ook nog eens goedkoper!

2. Autodelen

Behalve carpoolen kun je ook aan autodelen doen. Dat is niet hetzelfde: bij carpoolen haalt een chauffeur mensen op om samen naar dezelfde bestemming te gaan, terwijl je bij autodelen met meerdere mensen apart gebruikmaakt van één auto. Ideaal voor iemand die geen auto heeft maar er soms wel een kan gebruiken, of iemand die wel een (tweede) auto heeft maar er weinig mee rondrijdt.

3. Woon-werkverkeer op de fiets

Bij korte afstanden (minder dan vijftien kilometer) raak je vaak sneller op je bestemming met de fiets dan met de auto of het openbaar vervoer. Zeker als je daarbij gebruik kunt maken van een fietssnelweg of ‘fietsostrade’. Veel bedrijven geven tegenwoordig een vergoeding aan werknemers die zich op deze duurzame manier verplaatsen. En zo kom je meteen aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging!

4. Het openbaar vervoer

Ook een abonnement op het openbaar vervoer is interessant voor wie duurzaam wil reizen. Je werkgever is zelfs verplicht om (een deel van) je onkosten te vergoeden, of je nu met de trein, bus, tram of metro gaat. Als extra voordeel kun je je tijd op het openbaar vervoer besteden aan een boek, krant, … of ja, het volgende level in Candy Crush.

Dit artikel delen

Suggesties voor u