Aalst : Een stad in opmars

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Aalst wordt natuurlijk steevast geassocieerd met carnaval en met ajuinen. Maar dat de stad volop leeft en vanzelfsprekend nog altijd profiteert van zijn centrale ligging tussen grotere steden als Gent en Brussel en dat er vlakbij ook een aantal rustige deelgemeenten zijn, zorgt ervoor dat het vastgoed er tegenwoordig op grote belangstelling kan rekenen. 

Aalst

Aalst kan dan ook worden gekwalificeerd als een stad in opmars, zoals ook wordt bevestigd door Maarten Verhoeven (Verrassend Vastgoed), Patricia Lievens (Pantheon Vastgoed), Stéphanie Delestré (Delestré Immobiliën) en Maarten Brantegem (Ablimmo).

Een bruisende stad

Er is duidelijk sprake van een nieuwe dynamiek in Aalst”, geeft Maarten Verhoeven aan. “De kleine stadskern, waardoor alles op wandelafstand te vinden is, en de ligging zijn altijd al troeven geweest. Ook het specifieke karakter van de bevolking dat altijd een soort communitygevoel heeft gecreëerd en dat er voor gezorgd heeft dat er voor jong en oud van alles is te beleven, zijn uiteraard intact gebleven. Maar we zien nu ook nieuwe initiatieven ontstaan, zoals lokale markten, “Buurderij”,  netwerkavonden over de toekomst van de stad en het nieuwe bib/ontmoetings- en cultuurcentrum Utopia. Hierdoor is de stad constant in beweging en dat trekt heel wat mensen aan.. Opvallend is bijvoorbeeld dat woningen met vier slaapkamers of meer in trek zijn. Het fenomeen van de nieuw samengestelde gezinnen, die in sommige weken met zes personen of meer zijn, is daar natuurlijk niet vreemd aan. Daarnaast houdt ook de trend aan dat de wat oudere bevolkingsgroep in toenemende mate niet langer verknocht blijft aan de grote landelijke woning, maar op zoek gaat naar een appartement in de stad.

Dit zijn echter kopers die niet over één nacht ijs gaan, en soms twee tot drie jaar de tijd nemen alvorens definitief te beslissen. Deze kandidaten bekijken vaak meerdere projecten, informeren zich zeer goed en maken dan een afweging. Impulsaankopen zijn bij hen niet aan de orde. Maar omwille van de dichte kern, en het bruisen van de stad, vinden zij in Aalst zeker hun gading. We zien ook dat jonge starters steeds vaker voor een appartement opteren, omdat nieuwbouw, volgens de traditionele invulling die daaraan wordt gegeven, zonder de hulp van de ouders steeds moeilijker wordt. Met ‘Better Living’ en ‘Blauwe Ceder’ bieden wij alvast twee nieuwbouwprojecten aan die gegadigden uit diverse leeftijdsgroepen kunnen aanspreken.”

Nog geen overaanbod

Locatie blijft in vastgoedland natuurlijk cruciaal”, zegt Maarten Brantegem.  “Maar de wetgeving rond de energienormen en een algemene maatschappelijke trend rond ‘kopen zonder zorgen’, van producten van een algemeen erkend kwaliteitsniveau, of het nu een smartphone of een auto is, zorgen er ook voor dat mensen ook wat vastgoed betreft, topkwaliteit eisen qua afwerking. Vandaar dat wij enkel actief zijn in de nieuwbouw.  Dankzij de ervaring met nieuwbouw van ons moederbedrijf A.B.L.I. en met onze professionele aanpak begeleiden we onze klanten van A tot Z naar een succesvolle aankoop. Ik vind het opvallend dat steeds vaker ook jonge starters liever een appartement kopen dan huren. Hoewel ik links en rechts hoor dat de vele nieuwbouwprojecten die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond rijzen, misschien wel eens voor een overaanbod zouden kunnen zorgen, is daar volgens mij tot nu toe nog geen sprake van. Kopers kunnen bij ons bijvoorbeeld hun gading vinden in ons nieuwbouwproject ‘Ter Kruise’ in Gijzegem. Het bestaat uit 18 trendy appartementen en 2 woningen in een hedendaagse architectuur met lichtrijke en ruime volumes. De residentie heeft 3 bouwlagen met telkens 5 appartementen en een dakverdieping met 3 appartementen. Er zijn appartementen met 2 of 3 slaapkamers en ze worden volledig afgewerkt naar wens van de klant.  De 2 woningen bevinden zich in de rustig gelegen Kruisstraat. Ze zijn half open bebouwd met tuin en terras en hebben 3 slaapkamers.

Mobiliteit

Volgens mij is het stilaan wel duidelijk”, stipt Patricia Lievens aan, “dat zowel jongere als oudere mensen, als tegengewicht voor het vastlopende verkeer en de vele frustrerende uren in de files, nood hebben aan verplaatsingen te voet of met de fiets. Vandaar dat de belangstelling voor wonen in de stad zonder twijfel fors toeneemt. Er zijn de jongste tijd al tal van nieuwbouwappartementen bijgekomen, maar ze blijven zeer vlot van de hand gaan. Temeer omdat het bouwen van een woning voor jonge starters toch steeds moeilijker wordt. Vergeet ook niet dat de herverkoop van woningen en appartementen aantrekkelijker is geworden door de verlaging van de registratierechten naar 7% met bovendien een vrijstelling van 5.600 euro bij de aankoop van een woning of appartement tot 220.000 euro in kernsteden zoals Aalst. In ons aanbod zit momenteel onder andere een ruim appartement met een prachtig zicht over het mooie Osbroek.”

Traditie en vernieuwing gaan hand in hand

Stéphanie Delestré benadrukt eveneens dat Aalst echt in de lift zit. “Er is waarschijnlijk geen andere stad in België met zo’n uniek karakter die bovendien tradities enorm in ere weet te houden. Maar tegelijk is er hier de jongste jaren toch ook sprake van een sterke dynamiek met heel veel vernieuwing, die zich onder andere manifesteert in tal van nieuwe horecaconcepten. En voor koppels waarvan de ene partner in Brussel werkt en de andere in Gent is Aalst natuurlijk de ideale plek. De nieuwbouwappartementen trekken veel mensen aan. En daarbij zijn inderdaad jongere mensen te vinden, maar toch ook mensen die na het “uitvliegen” van de kinderen minder schroom hebben om hun eigen vertrouwde woning te verlaten en kiezen voor een stek in het centrum van de stad waarbij ze alles op wandelafstand vinden en waarbij ze kunnen genieten van een ‘jonge oude dag’ zonder al aan het rusthuis te moeten denken. Het aanbod biedt in ieder geval voor elk wat wils. Bij ons staat momenteel een exclusief appartement op de Parklaan in de kijker dat een fantastisch zicht biedt op het stadspark. Bovendien is het volledig vernieuwd met smaakvolle materialen en met een open ingerichte keuken.”  

Dit artikel delen

Suggesties voor u