Advies voor een goede vastgoed investering

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Investeren in vastgoed? Zo doe je dat!

In tijden van crisis en onzekerheid blijft de immobiliënsector het goed doen. Logisch dus dat velen onder ons investeren in vastgoed. Maar in welk vastgoed kan je nu het best investeren? Een pasklaar antwoord bestaat er jammer genoeg niet, daarom geven wij jou advies en tips om de goede keuze te maken! 

investissements

Intelligent investeren? Kies voor een buurt in volle ontwikkeling!

Om intelligent te investeren is het noodzakelijk om een regio te selecteren en een budget op te stellen dat je wil investeren. Beide aandachtspunten kunnen op het eerste gezicht niet belangrijk lijken, maar ze zijn wel de basis van elke goede investering! Als je budget niet toestaat om in bepaalde buurten te investeren, richt je dan op een andere buurt of regio die goede vooruitzichten bieden op vlak van ontwikkeling en die momenteel een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Deze vastgoedaanbiedingen zijn minder duur in aankoop, maar kunnen na verloop van tijd een mooie toegevoegde waarde opleveren bij herverkoop.

Kies voor nieuwbouwprojecten

Als je wil investeren in vastgoed om het daarna te verhuren en winst te maken, kies dan voor een investering in nieuwbouwwoningen of -appartementen. Het voordeel van nieuwbouw in vergelijking met bestaande woningen is een hoger niveau van energiebesparing, waardoor je sowieso al een hogere huurprijs mag aanrekenen. De aankoopprijs van oude woningen ligt lager, maar je trekt hiermee minder huurders aan en op lange termijn zal je onderhoudskosten en reparatiekosten hebben.

Bereken de winst van je investering

Om de winst van een investering in vastgoed te berekenen, moet je als investeerder rekening houden met de mogelijke opbrengst van het verhuren van je pand, maar ook met alle kosten die dat met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de aankoopprijs van het pand, de betaling van de registratierechten, de notaris, de eventueel uit te voeren werken en de beheersingskosten. Als je bij die berekening uitkomt op ongeveer 4,5% netto inkomsten van je investering, dan zit je goed!

Vermijd de meerwaardebelasting!

Herverkoop je een huis binnen de 5 jaar, dan dien je een meerwaardebelasting te betalen van ongeveer 16,7% op het verschil tussen de aankoopprijs en de herverkoop prijs. Deze meerwaardebelasting stijgt met 25% tijdens het eerste jaar en 5% voor elk jaar dat volgt. De bewuste investeerder laat 5 jaar verstrijken vooraleer een herverkoop plaatsvindt, aangezien de meerwaardebelasting niet van toepassing is op vastgoed dat na 5 jaar herverkocht wordt, op voorwaarde dat de investeerder belasting betaalt op de aankoop van een ander vastgoedproject.

4 goede reflexen:

  1. Evalueer de winst van een vastgoedinvestering niet alleen op korte, maar ook op lange termij
  2. Als je investeert in vastgoed om het na verloop van tijd te verhuren, hou dan rekening met de vraag naar huurwoningen op de vastgoedmarkt.
  3. Ook de omgeving van het vastgoed is belangrijk.
  4. Zoek naar goede huurders die voor lange termijn willen huren.
Dit artikel delen

Suggesties voor u