Appartement aan zee nu wél fiscaal aftrekbaar

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Hof van Cassatie zorgt voor koerswijziging

Een tweede woning of appartement aan zee inbrengen als beroepskost was tot voor kort niet toegelaten voor vennootschappen. De ingebrachte onkosten moesten, zo interpreteerde men de wet, gerelateerd zijn aan de activiteit van de vennootschap. Daar is nu, in enkele opvallende arresten, verandering in gebracht door het Hof van Cassatie.

appartement aan de kust

Zo ging het er vroeger aan toe

Tot voor kort vond de fiscus dat je beroepskosten alleen mocht inbrengen als ze ook werkelijk verband hielden met het maatschappelijk doel van de onderneming. Als zelfstandige kon je je auto of appartement dus niet inbrengen, tenzij je ze ook gebruikte om je beroep uit te oefenen. Voor een auto, die je zowel privé als beroepsmatig gebruikt, leverde dat niet zo snel problemen op, maar voor tweede verblijven was dat lang niet zo vanzelfsprekend.

Hof van Cassatie: appartement aan zee kan wél fiscaal aftrekbaar zijn

Deze situatie is nu ten einde gekomen door de tussenkomst van het Hof van Cassatie, ’s lands hoogste rechtscollege. Het Hof oordeelt in vijf recente arresten dat de fiscus de wetgeving tot nu toe altijd verkeerd interpreteerde. Want ook beroepsonkosten die niets te maken hebben met de activiteit van de vennootschap, kunnen volgens het Hof van Cassatie onder bepaalde omstandigheden fiscaal ingebracht worden.

Wat betekent dat concreet?

  • Of een onkost ‘inherent is aan het beroep’, doet er niet langer toe.
  • Toch is niet eender welke beroepskost fiscaal aftrekbaar. Over welke kosten al dan niet fiscaal aftrekbaar zijn, heeft het Hof van Cassatie eigenlijk geen uitspraak gedaan.
  • De fiscus zal vanaf nu oordelen of de ingebrachte onkosten normaal zijn, gezien het doel van de vennootschap om inkomsten te behalen. Voor een zelfstandige met een drukke job en veel verantwoordelijkheden kan een appartement aan zee dus als perfect ‘normaal’ worden beschouwd.

Vastgoed aan zee

Of je je vastgoed al dan niet fiscaal wil inbrengen, een appartement aan zee blijft een gegeerde investering. De prijzen verschillen sterk naar gelang de ouderdom, grootte en ligging van het appartement. Appartementen op toplocaties langs de kust zijn nog altijd erg populair, terwijl oudere appartementen de laatste tijd aanzienlijk goedkoper zijn geworden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u