Beersel: een rijk pallet van authentieke troeven

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Beersel ligt op de uithoek van Vlaams-Brabant in het hart van de Zennevallei. De gemeente heeft een verrassend groen karakter en biedt tal van mooie natuurpracht. Kenmerkend voor het landschap in Beersel zijn onder meer de kronkelende Zenne, de Zennebeemden en de vele holle wegen die akkers en velden van elkaar scheiden.  Beersel biedt actieve wandelaars en fietsers dan ook heel wat mogelijkheden om de streek op een actieve manier te ontdekken. Het groene karakter van de gemeente, is net als haar ligging op wat men ‚Äėeen boogscheut van Brussel‚Äô zou kunnen noemen, een belangrijke troef om kandidaat-kopers met grote belangstelling naar het vastgoed in deze gemeente te doen kijken. Maar Beersel heeft nog heel wat meer te bieden dat tot de verbeelding spreekt.

Bouwgrond

Heel wat bezienswaardigheden en beroemdheden

De grote blikvanger van Beersel is uiteraard het kasteel van Beersel met zijn monumentale torens. Volgens de overleving zou de waterburcht zijn gebouwd nog voor Brussel een stad was. Deze authentieke middeleeuwse burcht heeft een rijke geschiedenis waar de bezoeker volop van kan genieten. Andere pareltjes in Beersel zijn de Herisemmolen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de deelgemeente Alsemberg. Ook het provinciaal domein van deelgemeente Huizingen is een echte blikvanger waar voor jong en oud altijd heel wat valt te beleven. Een andere blikvanger in Beersel is het¬† huis van Herman Teirlinck, een van de meest veelzijdige culturele figuren uit de vorige eeuw, die dankzij zijn school waar talloze acteurs en actrices hun opleiding genoten, ook vandaag nog een bepalende rol speelt in het culturele leven. Met zijn oeuvre en vernieuwende kracht als inspiratiebron, zijn engagement en zijn aandacht voor de gemeenschap, kreeg¬†zijn huis¬†in 2017, 50 jaar na zijn overlijden, een nieuwe bestemming: een ontmoetingsplek voor schrijvers, artiesten, lezers, wandelaars, met een waaier aan activiteiten. Het huis ligt aan de rand van de dorpskom van Beersel, wordt omringd door een romantische tuin met Teirlincks schrijversterras, en kijkt uit over zijn geliefde Zennevallei. In februari 2020 werd gestart met de restauratie en uitbreiding van huis en tuin. Het wordt een parel, een nieuw cultureel ijkpunt voor Beersel en ver daarbuiten, met als inzet gemeenschapsvorming, artistieke uitwisseling en culturele gastvrijheid. Teirlinck is trouwens niet de enige erg beroemde Beerselnaar. Ook gewezen voetballer St√©phane Demol, die voor de Rode Duivels mee aan de wieg stond van het succes op de Wereldbeker in Mexico in 1986 wordt altijd in √©√©n adem met Beersel genoemd. En wat velen niet weten: ook Paul Van Haver, de ‚ÄúBrusselse ket‚ÄĚ die als Stromae de wereld veroverde met monsterhits als Alors on dance en Formidable legde de basis van zijn megasuccessen in Beersel.¬†¬†

Goede gemeente om in te leven

Wie Beersel zegt, denkt ook spontaan aan enkele speciale lambiekbieren zoals oude geuze en oude kriek. Ook vandaag nog zijn in Beersel immers  drie ambachtelijke lambiekbierproducenten actief. Het biercentrum de Lambiek biedt een duidelijk overzicht. Daarnaast staat Beersel ook bekend om zijn typische mandjeskaas, een heerlijke plattekaas die volgens een ambachtelijke methode wordt geproduceerd. Ook niet onbelangrijk is dat Beersel zich sinds de grote gemeentetest die de krant Het Nieuwsblad in 2017 realiseerde ook een ‚Äúgoede gemeente‚ÄĚ mag noemen om in te leven. Twee jaar lang nam Het Nieuwsblad alle Vlaamse gemeenten toen onder de loep. Iedere gemeente werd gequoteerd op twintig heel uiteenlopende onderwerpen, enerzijds rond leefbaarheid en anderzijds rond dienstverlening. De resultaten gaven een globaal beeld en hielden dus in alle Vlaamse gemeenten een vinger aan de pols.  Het West-Vlaamse Oostkamp kwam bij die test als winnaar uit de bus, maar ook Beersel behaalde een opvallend goede score. Het groen, de bezienswaardigheden en de culinaire geneugten die de gemeente te bieden heeft, zijn daar ongetwijfeld niet vreemd aan.    

 Vastgoed is in trek

Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat vastgoed in Beersel erg in trek is. Net als de woningen en appartementen in andere gemeentes waar er meer groen is, profiteert het vastgoed hier van de grote belangstelling voor natuur en ruimte, die als gevolg van de lockdowns nog is toegenomen. Er zijn ook enkele opvallende nieuwbouwprojecten. In de warme deelgemeente Huizingen cre√ęert Groep Huyzentruyt bijvoorbeeld  10 nieuwbouwwoningen waarvan 6 open bebouwingen en 4 halfopen bebouwingen. De verkaveling ligt in een doodlopende straat op wandelafstand van het centrum van Huizingen. Dankzij een achterliggende groene zone genieten toekomstige bewoners van een bijzonder rustige omgeving.  De landelijke nieuwbouwwoningen beschikken allemaal over  drie slaapkamers, een ruime tuin, een inpandige garage en zonnepanelen.  En in Dworp, een andere deelgemeente van Beersel is ook een opvallend stukje erfgoed te koop.  ‚ÄúEen vrijstaande woning met neotraditionele inslag, ontworpen door architect Herman Lemaire en kadastraal geregistreerd in 1909‚ÄĚ. Zo wordt de Woning Van Hemelrijck langs de Alsembergsesteenweg in Dworp omschreven in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Van buitenaf is al duidelijk dat de karaktervolle woning erfgoedwaarde heeft.Wie het pand wil aankopen, heeft best wel wat centen op de bank staan. De vraagprijs is immers 1,2 miljoen euro. Niet onlogisch, aangezien er op de lap grond van 11,5 are nog een tweede woning staat. Volgens het immokantoor kan het huis geschikt zijn voor cohousing voor mensen die willen samenwonen met vrienden of familie.Een bed and breakfast behoort ook tot de mogelijkheden, al kan de Woning Van Hemelrijck ook beschouwd worden als een huis met een ruimte voor een vrij beroep. De Woning Van Hemelrijck zelf telt vijf slaapkamers en twee badkamers, en via de bergruimte kan de tweede woning met drie slaapkamers en twee badkamers bereikt worden. In de tuin bevindt zich nog een zwembad met poolhouse.

Dit artikel delen

Suggesties voor u