Belgen kopen massaal huis in Spanje

Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

Babyboomers vallen voor Spaanse vakantiewoning

Maar liefst 3.243 Belgen hebben vorig jaar vastgoed in Spanje gekocht. Dat is veertien keer zoveel als tien jaar geleden. Een huis in Spanje is vooral populair bij babyboomers, die het zien als een investering waar de hele familie van kan genieten. Lage woningprijzen en goedkope vluchten zijn de belangrijkste verklaringen voor de fors gestegen interesse in Spaans vastgoed.

Huis in Spaanje

Interesse blijft stijgen

Door lagere loonkosten en een gunstiger btw-regime op nieuwbouw zijn Spaanse huizen en appartementen momenteel zo’n vijfde goedkoper dan in België. Experts verwachten dan ook dat de interesse in Spaans vastgoed dit jaar nog lichtjes zal stijgen.

Het huidige succes heeft verschillende verklaringen. Zo is het vandaag makkelijk en goedkoop om een weekendje naar Spanje te gaan. Een vlucht over en weer kost nog amper enkele tientallen euro’s. Daarnaast zijn vakantiewoningen in landen zoals Turkije, Frankrijk en Italië tegenwoordig minder in trek, respectievelijk door de woelige toestand in het land, het slechte weer en een gebrek aan grote vastgoedprojecten.

Niet enkel om op het strand te liggen

Belgen die een huis in Spanje kopen doen dat vooral aan de Costa Blanca en de Costa del Sol, in de regio’s Valencia, Murcia en Andalusië. Ook de Balearen zijn erg populair. De regio’s rond Valencia, Andalusië en de Canarische eilanden waren het voorbije jaar het meest in trek bij onze landgenoten. Strandvakanties zijn dus niet langer de enige reden waarom Belgen een huis in Spanje kopen.

Hele familie geniet van huis in Spanje

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederlanders of Britten kopen Belgen vastgoed in Spanje niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Vaak gaat het om babyboomers die zelfs niet moeten lenen voor de aankoop. Ze kopen liever een vakantiewoning dan dat ze hun geld op de bank laten staan. Een tweede verblijf in Spanje, waar ook de kinderen en kleinkinderen van kunnen genieten, wordt gezien als een investering voor de toekomst.

Dit artikel delen

Suggesties voor u