België aantrekkelijk voor vastgoedinvesteringen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Onderzoek naar Europees vastgoed zet België in positief daglicht

In november en december 2012 namen vastgoedadviseur CBRE en consultancybureau Ernst & Young enquêtes af bij ruim 500 vastgoedbedrijven in 14 verschillende Europese landen, waaronder ook België. Uit dit onderzoek bleek dat België nog steeds zeer aantrekkelijk is voor vastgoedinvesteringen. 

investeren

Deze positieve houding steeg zelfs met 11% in vergelijking met het jaar daarvoor. Vooral Namen, Luik en Bergen doen het beter dan voordien. Het merendeel van de ondervraagden denkt bovendien dat onze vastgoedmarkt positief zal evolueren en dat de vraag naar vastgoed door de Europese schuldencrisis gestimuleerd zal worden.

Vastgoedinvesteerders hebben gunstige verwachtingen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vastgoedinvesteerders veel ambitie en gunstige verwachtingen hebben voor 2013. Bijna 65% van de investeerders verwacht dat hij zijn portefeuille zal kunnen uitbreiden. Bovendien denkt 80% van de respondenten dat er in 2013 meer kansen zullen zijn om te investeren in vastgoed.

In totaal zou er voor 4,5 miljard euro geïnvesteerd kunnen worden in Belgisch vastgoed. Ongeveer 40% daarvan is afkomstig van buitenlandse (vooral Duitse) investeerders. Vorig jaar werd het investeringsvolume gepland op 3,4 miljard euro, maar uiteindelijk werd er ‘slechts’ 1,69 miljoen euro in Belgisch vastgoed geïnvesteerd.

Kantoorvastgoed wint aan populariteit

Het voorbije jaar was er weinig interesse voor kantoorvastgoed, maar dat zou dit jaar veranderen. Van de geplande 4,5 miljard euro aan investeringen, zou 58% naar kantoorvastgoed gaan, terwijl dat vorig jaar slechts 49% was. Vooral winkelvastgoed is enorm populair bij de vastgoedinvesteerders. Dat komt omdat retail de vorige jaren bijzonder in trek was bij zowel private als professionele investeerders. Dit heeft er voor gezorgd dat de prijzen van winkelvastgoed flink gestegen zijn.

Factoren met negatieve impact

In het onderzoek werd eveneens gepeild naar factoren die een negatieve impact zouden kunnen hebben op de prestatie van de vastgoedportefeuille van de investeerders. De resultaten toonden aan dat vastgoedinvesteerders zich vooral zorgen maken over een verdere economische vertragingen, de fiscale onderzekerheid en het gebrek aan financiering. Fiscale onderzekerheid zou de vastgoedtransacties kunnen vertragen of zelfs verhinderen. Meer duidelijkheid over het fiscale aspect van vastgoedinvestering zou het imago van België bij buitenlandse vastgoedinvesteerders dus kunnen opkrikken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u