Brugge is en blijft een topstad, ook voor vastgoed

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Tijdens de verkiezingsshow op 14 oktober zagen we als vanouds alle politici beweren dat ze op één of andere manier als winnaar uit de stembusslag waren gekomen. Opvallend was voor de aandachtige kijker dit keer ook dat er onder hen nogal wat waren die pretendeerden de belangen te verdedigen van de mooiste of beste stad van Vlaanderen, België of Europa. Brugge is alvast een stad die ook volgens neutrale kijkers op een dergelijke eretitel aanspraak mag maken. En dat trekt nog altijd heel wat vastgoedinvesteerders aan. 

Brugge

Nancy Meuleman (Meuleman Vastgoed), Philippe De Backer (Bricx), Stijn Voet (Stijn Voet Immobiliën) en Peter Coucke (Agence Coucke) stellen voor Logic Immo dan ook vast dat de vastgoedmarkt er nog altijd aan het floreren is. “Vooral instapklare woningen gaan heel vlot tegen de vraagprijs van de hand”, klinkt het in koor.

De beste stad om in te wonen?  

Enkele jaren geleden noemde consumentenmagazine Test-Aankoop Brugge samen met Hasselt de beste Belgische stad om in te wonen. Dat was de conclusie die het blad trok uit een grootschalige enquête waarin Test-Aankoop de levenskwaliteit liet beoordelen door de inwoners van de steden in kwestie. De 2.700 deelnemende inwoners duidden toen huisvesting, veiligheid en mobiliteit aan als de drie belangrijkste criteria die de levenskwaliteit in hun stad beïnvloeden. Op alle criteria haalde Brugge, al dan niet samen met de Limburgse hoofdstad, de hoogste cijfers. Opvallend is alvast dat de Bruggelingen de meeste waarde toekennen aan het historische erfgoed in hun stad. De Breydelstad is ook een van de enige drie steden waar de inwoners tevreden zijn van het fietsnetwerk. Ondanks het gunstige rapport dat Brugge toen kon voorleggen, was er op enkele punten ook nog een verbetering van de score mogelijk Zo scoorde Brugge maar 58 op 100 voor verkeer, en voor parkeergelegenheid kreeg  de stad maar 51%.

“Dat heeft wellicht te maken met het succes van de stad”, zegt Philippe De Backer, “waardoor het hier soms druk is. Ook vandaag is parkeren in Brugge een pijnpunt. Je hoort ook wel eens dat Brugge net als bekende buitenlandse steden zoals Barcelona en Amsterdam te veel last zou hebben van toeristen, maar ik denk niet dat dit het geval is. Het toerisme is juist één van de kenmerken die de stad aantrekkelijk maken, tevens is het een bron van inkomsten en werkgelegenheid. Er zijn ook nog genoeg plekjes in Brugge die gewoon erg rustig zijn. Zowel de kleine investeerders als gezinnen die zelf in het centrum willen komen wonen en leven, weten dat naar waarde te schatten. In de binnenstad gaan instapklare en gerenoveerde woningen dan ook als zoete broodjes van de hand.  Maar ook aan de brede rand van de stad zijn er zaakjes te doen. Voor wie de rust en de kalmte van de polders weet te appreciëren is het bijvoorbeeld in Zuienkerke of Uitkerke mooi wonen. In ieder geval verwacht ik dat de vastgoedmarkt ook de komende tijd erg goed en stabiel zal presteren. Zolang de rente laag blijft is er voor beleggers immers geen beter alternatief. En je hebt een ongelofelijke” hefboom” die in elke hand bereikbaar is door het financieel gunstige hypotheekregime.”

Instapklaar en energiezuinig zijn steeds belangrijker

De grote belangstelling voor instapklare woningen wordt bevestigd door Nancy Meuleman. “Kopers hechten daarnaast ook steeds meer belang aan energiezuinigheid. Vandaar dat nieuwe projecten of smaakvol gerenoveerde woningen zeer snel verhandeld worden. Opvallend vind ik ook dat kopers tegenwoordig erg tuk zijn op huiselijkheid en gezelligheid.  Woningen of appartementen die fris en gezellig ogen, genieten meer interesse dan de deels gerenoveerde woningen, maar als kopers voldoende renovatiebudget hebben, twijfelen ze minder. In ieder geval stel ik vast dat panden in Brugge en de onmiddellijke omgeving erg gegeerd blijven. Het authentieke karakter en het bruisende stadsleven blijven troeven, terwijl ook de ligging mensen kan verleiden om bijvoorbeeld van hieruit met de fiets de natuur in te trekken, richting Damme of richting kust. Zowel investeerders als vaste bewoners blijven dus de weg naar Brugge vinden, zeker ook omdat de toeristische drukte, waarover veel te doen is, zich uiteindelijk maar op enkele plaatsen situeert, en dat er nog heel wat buurten zijn waar het rustig, stil en erg pittoresk is. Ik verwacht voor de komende jaren in ieder geval een blijvend sterke dynamiek op de vastgoedmarkt, ook in Brugge. Vooral omdat mensen de jongste jaren veel minder honkvast zijn geworden. Het is veel meer doorgedrongen in de mentaliteit om van woning te veranderen, als bepaalde belemmeringen optreden. Mensen beschouwen hun woning of appartement veel minder dan vroeger als iets dat voor het hele leven is. Ze zien het meer als een thuis die zich moet aanpassen aan de manier waarop ze op een bepaald moment leven. Een nieuwe vastgoedbubbel vrees ik echter niet. Ik denk dat de vastgoedprijzen in gelijke mate zullen blijven stijgen als het inkomen. Wij geloven in elk geval dat er nood blijft aan een sterk aanbod. Daarom starten we dit najaar nog met de bouwwerken van het project ‘Tempelhof’, een nieuwe site waarop 14 perfect afgewerkte ééngezinswoningen met een strakke industriële look komen, die toch heel gezellig zijn ingericht. De centrale ligging nabij heel wat winkels en het groen dat we hier ook voorzien, zal ongetwijfeld veel kandidaten weten te overtuigen.” 

De populariteit van de stad maakt ook de rand populairder

Stijn Voet wijst erop dat het een algemene tendens is dat mensen terug graag in de stad gaan wonen. “Dat is niet alleen in Brugge zo maar ook in andere grootsteden en zelfs kleinere gemeenten. Door het beperkte aanbod en de stijgende vraag zijn de prijzen de laatste jaren voort gestegen waardoor het voor vele mensen niet meer haalbaar is om in het centrum van de stad nog een plekje te verwerven. Daardoor is de dichte rand van de stad steeds populairder aan het worden. Je zit dicht bij het centrum en de prijzen zijn er nog betaalbaar. Het project ‘de Blauwe Torenpoort’ in een nieuw stukje Brugge zal daar een mooi voorbeeld van zijn. Woningen met 4-6 slaapkamers vanaf € 270.000 met een schitterend e-peil en zelfvoorzienend qua energie door de aansluiting op het warmtenet en gratis zonnepanelen, vormen toch een echt buitenkansje. Dat Brugge een alternatief kan zijn voor de kust, geldt volgens mij enkel voor wie een vaste verblijfplaats zoekt. Voor een tweede verblijf zullen kandidaat-kopers in mijn ogen toch eerder geneigd zijn om voor een stekje aan de kust te kiezen. En het is zeker zo dat de grote toeristenstroom in Brugge kandidaat-bewoners niet hoeft af te schrikken. Het leuke aan Brugge is dat het toerisme vrij gegroepeerd is rond de toeristische trekpleisters zoals de Markt, Den Dijver, de Vismarkt en het Minnewater.  In de andere delen van de stad zal je weinig of geen toeristen zien, tenzij ze even de weg kwijt zijn. De vastgoedmarkt blijft in Brugge alleszins op volle toeren draaien, ook omdat er een evenwicht is tussen kopers die een pand willen kopen om er te wonen en tussen investeerders. Die laatste kunnen onder meer profiteren van de vraag van het toenemende aantal huurders met een nieuw samengesteld gezin, die al snel vier of meer slaapkamers nodig hebben. Maar investeerders kunnen ook mikken op de jonge starters, die meer dan vroeger eerst een aantal jaar willen huren vooraleer zelf iets te kopen of te bouwen. De vastgoedmarkt blijft het in ieder geval goed doen. Ook als het economisch minder goed zou gaan, zullen de mensen moeten blijven wonen. Wat ook voor dynamiek zorgt op de markt, is dat ons patrimonium wat verouderd is, en dat daardoor veel interesse is voor nieuwbouw met een wooncomfort dat aan de verwachtingen van vandaag beantwoordt en met een energiezuinigheid die is aangepast aan de huidige normen.  Ondanks de prijsstijging van de huizen, denk ik niet dat we een vastgoedbubbel moeten vrezen. De prijzen zijn bij ons nog steeds laag als je die vergelijkt met andere landen in Europa. Bij ons zijn de prijzen altijd blijven stijgen met aanvaardbare marges. De grootste uitdagingen in het vastgoed of wonen liggen wat mij betreft in het inhalen van de achterstand rond de e-peilnormen en in het vervangen van oude woningen door kleinere en energiezuinige woonunits.” 

Exclusieve panden blijven zeer gegeerd

Volgens Peter Coucke blijft er vanuit het binnenland een grote vraag bestaan naar panden in en rond Brugge, en dit zowel vanwege investeerders als vanwege vaste bewoners. “Maar ik heb wel de indruk dat die laatste de bovenhand aan het nemen zijn. Voorts zie ik vooral veel vraag naar exclusieve panden, die goed gelegen zijn, over een eigen tuin en eigen parkeergelegenheid beschikken en voldoen aan de moderne en hedendaagse comforteisen en smaken. Ik denk ook dat mensen zich ervan bewust worden dat Brugge een echt volwaardig alternatief kan zijn voor de kust, omdat er hier toch geen sprake is van een “dood” seizoen, en omdat het zich uiteindelijk maar op een zucht van de kust bevindt. Ik denk niet dat Brugge al aan zijn plafond zit. Zeker als de rente laag blijft verwacht ik dat de vastgoedmarkt positief blijft evolueren. Over een eventuele bubbel op de vastgoedmarkt wil ik niet doemdenken, omdat landen die daar last van hebben gehad, toch andere systemen hebben dan wij. Ons kantoor blijft in ieder geval in de binnenstad en net er buiten aantrekkelijke en charmante panden aanbieden. We werken op een transparante manier en spelen kort op de bal, en kunnen kandidaten die in de ban zijn van de charme en unieke aantrekkingskracht van Brugge altijd helpen.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u