Buitenverlichting op zonne-energie

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Laat de zon je tuin verlichten

Spaarlampen, led-verlichting, lampen met ingebouwde zonnecellen: energiebesparende verlichting is aan een steile opmars bezig. Consumenten beginnen energiebewust te leven, mede onder invloed van de stijgende energieprijzen. Ook buitenverlichting op zonne-energie is erg populair aan het worden. De energie is gratis en wordt tijdens de dag opgeslagen in batterijen. Als het donker is, wordt je tuin automatisch verlicht.

nacht verlichting

Gratis en milieuvriendelijk

De zon is een milieuvriendelijke Ă©n goedkope energiebron. Het is – zeker in de zomer – een zinvol alternatief zijn voor traditionele elektriciteit. Er bestaan verschillende manieren om in je tuin buitenverlichting op zonne-energie te gebruiken. Je kan een centraal zonnepaneel plaatsen of lampen met ingebouwde zonnecellen gebruiken.

Buitenverlichting op zonne-energie met elektrische bedrading

Met een relatief klein zonnepaneel (van 1 m2) kom je al een heel eind. Als je het combineert met led-verlichting verkrijg je een maximaal rendement. Uiteraard betaal je enkel de installatie, maar ontvang je geen factuur. Het nadeel is dat je elektrische bedrading in je tuin moet voorzien wat esthetisch niet bevorderlijk is. Als je led-lampjes gebruikt, moet je ook een transformator voorzien.   

Buitenverlichting op zonne-energie met ingebouwde zonnecellen

Lampen met ingebouwde zonnecellen zijn een volwaardig alternatief. De zonnepaneeltjes zijn in elke lamp apart aangebracht en worden aangesloten op een batterij. Hiervoor heb je geen elektrische bedrading nodig. Dit soort buitenverlichting op zonne-energie is gemakkelijk te installeren en te verplaatsen. Sowieso kies je best voor een batterij met een hoge opslagcapaciteit en een lange levensduur. Dat levert op lange termijn het meeste rendement op.

Veilig en stijlvol

Buitenverlichting op zonne-energie werkt met fotovoltaĂŻsche zonnepanelen die overdag (ook als het bewolkt is) energie opslaan en ze ’s nacht afgeven. Je mag ze niet eender waar plaatsen want de receptoren moeten licht kunnen opvangen. Het is een veilige oplossing, zeker als je kleine kinderen hebt. Ook tijdens de vakantie springen de lampen automatisch aan zodat inbrekers worden afgeschrikt. Je kan ze zowel op de grond als in de muur plaatsen en er zijn heel wat stijlvolle modellen verkrijgbaar.   

Sfeerlampen met diffuus licht

De lampen geven licht gedurende de nacht, maar als de batterij leeg is gaat het licht uit. Het licht is minder sterk dan bij het gewone elektriciteitsnetwerk. Buitenverlichting op zonne-energie verspreidt vooral diffuus licht en dus geen gerichte verlichting. Sfeerlampen op zonne-energie bestaan in veel verschillende vormen en kleuren. Je kan ze gebruiken voor lichtslingers in de bomen, lampen in de vorm van bloemen of druppels voor op een waterpartij.

Dit artikel delen

Suggesties voor u