Daarom mag je geen huis meer kopen met cash geld

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Een huis cash kopen is verleden tijd

Sinds 1 januari 2014 is een huis kopen met contant geld niet meer toegestaan. Ook een deel van de woning financieren of een voorschot betalen met contant geld mag niet meer. De volledige betaling moet altijd via een overschrijving of een cheque gebeuren. Daarom moet nu ook in de verkoopovereenkomst en -akte het rekeningnummer vermeld worden van waar je het geld stort. Met deze maatregel wil de overheid witwaspraktijken en belastingontduiking tegengaan.

cash

Witwassen en belastingontduiking vermijden

Wanneer mensen hun huis cash kopen, is het mogelijk dat ze dan doen om hun zwart geld wit te wassen. Bovendien leidt de (gedeeltelijke) financiering met cash tot een lagere verkoopprijs in de notariële akte. Dit is nadelig voor de overheid, aangezien de btw en de registratierechten procentueel berekend worden op deze aankoopprijs. Het brengt dus minder belastinginkomsten in het laatje.

De gevolgen van het cashverbod

Deze belastingontduiking heeft gerechtelijke gevolgen. Het is namelijk een strafrechtelijke inbreuk, waar straffen op staan. Wordt de aankoopprijs sterk verlaagd door de contante betaling? Dan is het ook mogelijk dat het kadaster zich vragen stelt en een onderzoeksprocedure start. Financiering met cash houdt bovendien enkele risico’s in. Zo is het mogelijk dat de verkoper na je contante betaling niet meer wil meewerken. Zijn er op dat moment geen officiĂ«le documenten opgesteld? Dan bestaat de kans dat je je geld kwijt bent.

Notarissen geven klanten aan

Sinds de invoering van dit cashverbod, zijn vastgoedmakelaars verplicht om de antiwitwascel te informeren bij verdachte transacties. Het aantal vastgoedmakelaars die klanten aangeven ligt nog niet zo hoog. Volgens De Tijd hadden notarissen eind oktober wel al 842 mensen die hun woning met contant geld wilden financieren, aangegeven bij de antiwitwascel. Sinds de invoering van het verbod heeft een kwart van de notariskantoren in BelgiĂ« een aangifte gedaan bij de antiwitwascel. Gezien de vele risico’s die eraan verbonden zijn, is een poging om met cash geld te betalen dus zeker geen goed idee.

Dit artikel delen

Suggesties voor u