Dakrenovatie: hoe begin je eraan?

Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Kies de juiste dakstructuur en dakbedekking

Dakrenovatie begint bij een goeie isolatie. Daken zijn verantwoordelijk voor zo’n 20% van de totale warmteverliezen bij woningen. En bij rijwoningen kan dat cijfer nog oplopen. Als je een huis koopt, moet je dus controleren of je dak voldoende geïsoleerd is. Dakrenovatie zal je op termijn aanzienlijk wat geld besparen. Bovendien krijg je er van de overheid premies van en kan je een deel van de kosten fiscaal aftrekken. 

dak

Dakrenovatie: vermijd luchtcirculatie

Een goeie dakisolatie is alleen mogelijk wanneer er voldoende luchtdichtheid is. Als er koude buitenlucht of wind door het dak kan, worden de voordelen van de isolatie gefnuikt en zal de dakrenovatie je weinig opleveren. De oplossing daarvoor is om in de dakopbouw de aanwezigheid van luchtlagen of lege ruimten tot een minimum te beperken om zo luchtcirculatie te vermijden. Zorg er dus voor dat minstens een laag van de dakopbouw luchtdicht is. Dat doe je door de onderdelen waartussen onderbrekingen kunnen ontstaan, goed te laten aansluiten.

Voorzie een degelijke dakstructuur

Bij dakrenovatie is ook de dakstructuur een heel belangrijk aandachtspunt. Als je de staat van de dakstructuur controleert, kom je te weten of je dak aan een volledige vervanging toe is. In sommige gevallen is het voldoende om hier en daar herstellingen uit te voeren wat je niet alleen minder werk bezorgt, maar ook minder kosten met zich meebrengt.

Onderdak installeren

Wanneer je begint met een dakrenovatie, besteed je ook de nodige aandacht aan het onderdak. In vooral oudere huizen zal je merken dat er geen onderdak aanwezig is. Dat kan je oplossen door een ersatz-onderdak te installeren. Als je dat doet, kan je de dakstructuur lokaal herstellen en de aanwezige dakbedekking behouden.   

De juiste dakbedekking kiezen

Heel wat mensen kiezen er bij een dankrenovatie voor om de dakbedekking te vervangen. Daarbij kan je isolatie aanbrengen tussen het houten skelet of een onderdak plaatsen. Wanneer je een andere dakbedekking kiest zoals dakpannen, moet je controleren of de draagstructuur het meergewicht kan torsen. Let op de kwaliteit van de dakpannen: in vele gevallen zal je ze kunnen hergebruiken. Maar soms hebben ze niet-zichtbare schade opgelopen. Om te controleren of ze nog in orde zijn, moet je er even op kloppen. Als ze een helder geluid produceren, kan je ze hergebruiken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u