De aankoopkosten van een woning

Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Bovenop de verkoopprijs komen nog enkele bijkomende kosten

Een eigen woning, het blijft de droom van de meeste Belgen. Helaas is een eigen woning kopen niet goedkoop, en de afgelopen jaren zijn de prijzen niet bepaald gedaald. Toch is investeren in vastgoed nog steeds een goed idee. Daarbij moet je echter wel rekening houden met enkele bijkomende kosten, die bovenop de verkoopprijs komen. We zetten die bijkomende kosten even op een rijtje.

Een stel berekent de meerkosten voor het kopen van een huis

De registratierechten

Eerst en vooral moet je rekening houden met de registratierechten, die tot wel tien procent van de aankoopprijs kunnen oplopen. Op basis van het kadastraal inkomen is het mogelijk om een vermindering van deze registratierechten te bekomen. Koop je een woning met een beperkt kadastraal inkomen (niet-geïndexeerd KI mag niet meer dan €745 zijn), dan betaal je vijf procent registratierechten, bij een hoger kadastraal inkomen betaal je dan weer tien procent.

Deze regels gaan in de toekomst waarschijnlijk wel veranderen. De regering heeft immers aangekondigd dat ze een nieuw, eerlijker systeem wil invoeren, met als doel een globaal lager tarief voor de registratierechten.

Notariskosten

Bij de aankoop van een woning zal je de hulp van een notaris moeten inroepen, en dat gaat natuurlijk gepaard met bijkomende kosten. Zo zal je een honorarium moeten betalen dat afhankelijk is van de aankoopprijs. Dit honorarium wordt berekend op basis van vaste schijven, dus een exact cijfer of percentage valt er op deze kosten niet te plakken. Bij een openbare verkoop zal de notaris ook enkele extra kosten doorrekenen, zoals de huur van de verkoopzaal.

De kosten van een lening

Tot slot zal je voor de aankoop van een woning een lening moeten aangaan, en ook dat brengt natuurlijk enkele kosten met zich mee. Zo betaal je 1 procent registratierechten en 0,3 procent inschrijvingsrecht op het geleend bedrag. Ook de notaris komt hierbij kijken: hij berekent zijn ereloon aan de hand van het geleende bedrag. Uiteraard moet je op lange termijn ook rekening houden met de rente die je betaalt op je lening.

Premies en subsidies

Bij de aankoop van een woning komen niet alleen kosten kijken. In vele gevallen heb je ook recht op enkele premies en subsidies. Dan denken we niet alleen aan de woonbonus, maar bijvoorbeeld ook aan subsidies voor warmtepompen en zonnepanelen en tal van andere premies.

Dit artikel delen

Suggesties voor u