De Leiestreek blijft een rijk en inspirerend palet

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Het officiële begin van de lente nadert nu met rasse schreden. De sportliefhebbers zijn stilaan weer in de ban van de voorjaarsklassiekers en van de ontknoping in de play-offs van het voetbal. Maar dat is niet het enige wat elk jaar bij het naderen van het invoeren van het zomeruur terugkeert. Ook op de vele wandelpaden aan de boord van de meanderende Leie gaan in deze periode weer meer en meer mensen gezonde en inspirerende lucht tanken, terwijl ze ondertussen ook een oog hebben voor de vaak prachtige woningen langs de rivier. Het doet velen dromen van een thuis in de Leiestreek. Uiteraard is dat niet voor iedereen weggelegd, maar ook wie niet aan de boorden van de rivier zelf kan wonen, blijft in de regio heel wat mogelijkheden hebben. Dat bevestigen Renzo Vanneste (Matexi) en Pieter-Jan Demeyere (IRRES). Ze wijzen er allebei ook op dat de vastgoedmarkt in de Leiestreek blijft floreren. 

Leiestreek

Onzekerheid in de wereld ondersteunt vastgoeddynamiek

Tijdens de eerste maand van zijn presidentschap beheerste Donald Trump elke dag het nieuws. Ondanks de doemberichten die aan zijn verkiezing voorafgingen en ondanks de verontwaardiging over een aantal van zijn besluiten en over zijn onbehouwen stijl blaken de financiële markten op het ogenblik dat we dit schrijven nog steeds van gezondheid. Wie dat vlak na de onverwachte verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse miljardair had durven voorspellen, was wellicht met de vinger gewezen. Niet alleen in de Verenigde Staten en niet alleen rond de verwachtingen over de politiek worden we als consument eigenlijk elke dag geconfronteerd met het onverwachte. Peilingen blijken er glad naast te zitten, de gevolgen van scenario’s draaien op het eerste gezicht of later anders uit dan was voorspeld en we worden om de oren geslagen met honderden feiten, die al dan niet “alternatief” zijn. Ondertussen begint Europa vooral bang uit te kijken naar het resultaat van de verkiezingen in Frankrijk. Want een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen, die radicaal voor een “Frexit” wil gaan, lijkt niet langer uit te sluiten. Over de gevolgen die dat kan hebben doen ook al weer de meest uiteeenlopende speulaties de ronde. Kortom, op dit ogenblik zijn overal onzekerheid en tegenstrijdigheid troef.

Terwijl de enen voorspellen dat de robotisering en de digitalisering miljoenen jobs zullen doen verdwijnen, wijzen anderen erop dat het juist in de landen is waar de robotisering het verst is doorgedrongen dat de werkloosheid het laagst is. Terwijl Duitsland en Frankrijk de economishe voortrekkers zijn van hetzelfde Europa en over dezelfde instrumenten beschikken om hun economie aan te sturen boekt het land van Angela Merkel een begrotingsoverschot van meer dan 200 miljard euro, terwijl dat van François Hollande eigenlijk eonomisch min of meer op apegapen ligt. Tegelijk lijkt het er steeds meer op dat we ons in België van de thema’s die het nieuws beheersen niet al te veel aantrekken. We maken ons communautairsgewijs nog wel wat druk over vliegtuiglawaai en we zijn enigszins verontwaardigd over wat politici allemaal bijverdienen bij intercommunales of door advies te geven aan Telenet, maar over het algemeen trekken we ons steeds meer terug in onze eigen cocon om niet te hard aan de onzekerheid en de tegenstrijdigheden in de wereld te moeten denken. En dat is wellicht één van de redenen waaromde vastgoedmarkt momenteel echt floreert.    

Vastgoedmarkt draait op volle toeren

Want dat de huizenmarkt momenteel booming business is, daar kan niemand naast kijken. Ook in de Leiestreek valt de sterke activiteit op de vastgoedmarkt niet te ontkennen. “De markt draait in de Leiestreek op volle toeren”, zegt Pieter-Jan Demeyere. “Het duurdere prijssegment geniet meer interesse dan voorgaande jaren en er gebeuren opvallend veel transacties binnen een korte tijdspanne. Zelf de allerduurste eigendommen worden soms verkocht in één weekend.” Het heeft misschien met de hierboven al aangehaalde onzekerheid te maken en met het feit dat het dan een veilig gevoel heeft om zich in de eigen cocon terug te trekken. Ook de wetenschap dat vastgoed in tijden van onzekerheid minstens zijn waarde behoudt of zelfs vaak in waarde stijgt speelt zeker mee. Konden we onlangs immers niet lezen dat de superrijken uit Silicon Valley massaal aan het investeren zijn in huizen in Nieuw-Zeeland? En dat niemand minder dan Mikhail Gorbatsjov aankondigde dat een derde wereldoorlog zeer nabij is. We willen echter niet doemdenken en we zijn ervan overtuigd dat ook andere redenen de huidige dynamiek op de vastgoedmarkt helpen verklaren.

“Wat zeker ook meespeelt”, zegt Pieter-Jan Debruyne is de verwachting dat de rentevoeten binnenkort toch gaan stijgen. Kopers- en dan vooral investeerders  die vastgoed kopen als alternatief voor sparen en beleggen, willen in afwachting daarvan eigenlijk nog een vastgoedslag slaan. De grote belangstelling van investeerders is één van de redenen die de prijzen momenteel doen stijgen. Maar er zijn er ook nog andere: zo heeft de oudere generatie het vaak wel gezien met hun te groot geworden woning. Die generatie is nog wel vitaal, maar wil toch dichter bij de voorzieningen van de dorpskern zitten. Vandaar dat de belangstelling voor huizen en appartementen in de dorpskern groter wordt. Ook dat is een element dat de prijsdynamiek ondersteunt. Tegelijk willen sommigen uit met name het Gentse stadscentrum weg, omdat zij vrezen dat het befaamde circulatieplan ervoor zal zorgen dat zij de wagen eigenlijk niet meer zullen kunnen gebruiken. Ook dat is een groep die belangstelling heeft voor vastgoed in de kleinere steden van de Leieregio en zelfs ook in huizen en appartementen in de kleinere dorpskernen.”

Creatieve kunstenaarsgeest

Ook die dorpen in de Leiestreek ademen immers de kunstenaarsgeest van de streek. Wie door de dorpen stapt of rijdt voelt als het ware de geest van de vele kunstenaars die er actief waren en op vandaag nog steeds actief zijn. Van Constant Permeke over Roger Raveel tot de gebroeders van de Woestyne. In Deinze, Sint-Martens-Latem en Zulte bevinden zich trouwens musea en collecties met werk van bijna alle kunstenaars die langs de Leieoevers hun ezel plaatsten en zich lieten betoveren door het mooie landschap.

Het Museum van Deinze en Leiestreek toont bijvoorbeeld het meest volledige overzicht van de beroemde Leiekunst van circa 1875 tot vandaag, met werken van Emile Claus, George Minne, Albijn Van den Abeele, Albert Servaes, Constant Permeke, Raoul De Keyser. Ook een bezoek aan Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte, is een must voor elke cultuurliefhebber. Schilder en graficus Roger Raveel, de beroemdste zoon van Machelen, heeft ondanks zijn internationale erkenning nooit zijn geboortedorp verlaten. Als blijk van waardering voor zijn artistieke loopbaan kreeg hij een eigen museum. De befaamde architect Stéphane Beel ontwierp een strak, wit, hedendaags gebouw, dat harmonieert met de pittoreske Machelse dorpskern. De collectie van het Roger Raveelmuseum omvat meer dan 300 schilderijen, 2500 tekeningen en een volledige verzameling grafiek. Het museum is ook het startpunt van een aantrekkelijke wandelroute die de wandelaar onder onder meer langs  Raveels driedelige kunstwerk â€˜De palen van het onbeperkte’, zijn ouderlijk huis en de gemeenteschool waar hij in de jaren zestig zijn atelier had doet wandelen.      

Project Schaapsdreef : goed gelegen in het groen

Het kunstige en schilderachtige van de Leiestreek blijft overigens niet beperkt tot de ehte kunstenaarsdorpen. Het trekt zich in de hele regio door en zorgt daardoor voor een speciale vibe. Die verklaart wellicht ook deels waarom Matexi erin slaagde nauwelijks enkele dagen na de start van het project met de bouw van in eerste instantie vijftig woningin in de Schaapsdreef in Kortrijk meteen al twaalf woningen te verkopen, waarvan ook een aantal aan investeerders.

“Dit project met een residentieel karakter en een mix van cottages en pastoriewoningen die respectievelijk over anderhalve en twee etages beschikken”, zegt Renzo Vanneste, “heeft dan ook uitzonderlijk veel troeven. Vooreerst kunnen we hier een uitstekende ligging aanbieden. Vlak bij de univeristeitn maar ook vlak bij de basisscholen van Don Bosco in Kortrijk en van Zwevegem en Bellegem, vinden kopers hier perfect afgewerkte woningen in een volledig groene en rustige omgeving, die tegelijk vlak bij de oprit van de autosnelweg ligt. De woningen bevinden zich ook in de schaduw van het natuurgebied De Kleiputten en grenzen aan een groot nieuws stadpark met veel waterpartijen en groen dat voor de kinderen een uitgelezen plaats is om veilig te kunnen spelen en ravotten. Uiteraard kunnen kopers ook rekenen op woningen die gebouwd zijn met de modernste materialen en met veel oog voor comfort en lichtinval. In elke woning is een ruime liging voorzien, naast drie of vier slaapkamers, terwijl de optimale vloer-, muur- en dakisolatie zorgen voor de energiezuinigheid die bij de aankoop van woningen de dag van vandaag echt een doorslaggevend argument is geworden. De woningen van het project Schaapsdreef zullen over anderhalf jaar worden opgeleverd, maar omdat ze zoveel troeven bieden, zijn we ervan overtuigd dat ze eigenlijk al voor de opleveringsdatum allemaal een koper zullen hebben gevonden. Want de inspirerende kracht die in heel de Leiestreek geldt, is ook hier aanwezig en dat is nog een bijkomend verkoopargument, zowel voor jonge gezinnen als voor veertigers en vijftigers.”  

Onze gespreksparnters verwachten dan ook dat de grote belangstelling voor vastgoed in de Leiestreek ook de komende tijd zal aanhouden. Als er immers één plaats is die bewoners de kans geeft om in een aangename omgeving tot rust te komen en zich even niets van de wereld aan te trekken, dan is het immers wellicht wel de regio rond de rivier die Kortrijk met Gent verbindt. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u