De opmars van luxewoningen in België

Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

Zo is het gesteld met de Belgische vastgoedmarkt

Woningen in ons land worden steeds duurder. De babyboomers blijven almaar langer in hun (te) grote huizen wonen, de vraag van jonge koppels en gezinnen naar woongelegenheid is aanzienlijk, en woonleningen zijn erg duur. Een gevaarlijke mix, zeker voor de middenklasse, die het altijd maar moeilijker krijgt om een eigen huis te kunnen betalen. Luxewoningen die zich in het hogere segment bevinden, gaan dan weer wel vlot van hand tot hand.

Luxe huis in België

Luxewoningen blijven vlot verkopen

Terwijl middenklassewoningen, met prijzen tussen 200.000 en 250.000 euro, almaar langer onverkocht op de huizenmarkt blijven, doen luxewoningen het bijzonder goed. Luxevilla’s, penthouses en woningen op unieke locaties wisselen snel van eigenaar, zelfs bij bedragen van een miljoen euro of meer. Vooral in Knokke, Elsene en Ukkel zijn luxewoningen erg gegeerd.

Vastgoed in België: geen prijsdaling in zicht

Er lijkt voor de middenklassemarkt overigens niet onmiddellijk verbetering in zicht. De perceptie van prijsoverwaardering blijft standhouden, maar een correctie zal in de eerste plaats niet voor meteen zijn, en in de tweede plaats danig overschat. Volgens studies zou de overwaardering nog geen 10% bedragen, wat heel wat minder is dan de 50% die her en der circuleert. En aangezien de woonbonus er vanaf volgend jaar een pak anders zal uitzien, zal een eigen woning nog eerder minder betaalbaar worden in de toekomst.

Betaalbaar wonen in België

Dit alles betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn voor kandidaat-kopers. Uitwijken naar landelijke gemeenten en gemeenten in de randstad is een trend die zich blijft doorzetten, en ook renovatiewoningen bieden heel wat mogelijkheden bij krappe budgetten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u