De prijzen van appartementen stijgen licht

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Sterke cijfers ondanks afslanking woonbonus

De Belgische notarissen stellen vast dat de prijzen van appartementen in het derde kwartaal van 2015 met 1,5 procent gestegen zijn. Ook huizen zijn licht duurder geworden. Deze trend gaat in tegen de verwachte effecten van de afgeslankte woonbonus.

Hasselt

Notarisbarometer

Elk jaar gaan meer dan 2,5 miljoen mensen langs bij een Belgische notaris om advies te vragen of een akte op te stellen. Daardoor heeft het notariaat een accuraat en actueel beeld van de stand van zaken bij gezinnen, bedrijven en de vastgoedmarkt. Het geheel van alle dossiers van de notariskantoren vormt dan ook een betrouwbare inventaris van, bijvoorbeeld, de verkoop van woningen en appartementen. Om die gegevens openbaar te maken, publiceert de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat elk trimester de Notarisbarometer.

Vastgoed in het derde kwartaal van 2015

De Notarisbarometer van het derde kwartaal van 2015 levert enkele interessante inzichten op in de Belgische vastgoedsector:

  • Het aantal vastgoedtransacties steef met 12,7 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2014. De zomermaanden juli en augustus waren uitzonderlijk sterk, met een stijging van 18 procent. De toename was het sterkst in WalloniĂ« (14,5%), gevolgd door Brussel (12,7%) en Vlaanderen (11,8%).
  • De gemiddelde prijs van een grondgebonden woning bedroeg 239.763 euro. Daarmee steeg de prijs tijdens het derde kwartaal met 1,4 procent.
  • De prijzen van appartementen stegen nog iets meer, namelijk met 1,5 procent. Terwijl een Belgisch appartement in het tweede kwartaal nog 204.751 euro kostte, is dat nu bijna 208.000 euro.

Effect van de woonbonus

De hervorming van de Vlaamse woonbonus lijkt dus weinig effect te hebben op het aantal transacties en de vastgoedprijzen. De hervorming trad begin 2015 in voege. De impact liet zich dan ook vooral in de eerste maanden voelen. Toch zijn de cijfers helemaal niet zo alarmerend als voorspeld. Sinds 1 januari steeg de vastgoedactiviteit in Vlaanderen met een mooie 6,4 procent. In WalloniĂ«, waar er geen hervorming van de woonbonus plaatsvond, zien we evenwel een veel sterkere stijging, met 13,6 procent.

Dit artikel delen

Suggesties voor u