De vastgoedloterij: een remedie tegen de crisis?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Huis kopen? Waarom geen huis winnen?

« Architectenwoning gelegen ter hoogte van Marseille, 2 slaapkamers met dressing, 2 badkamers, tuin met zwembad, 115 vierkante meter, waarde : 700.000 euro, prijs : 10 euro ». Neen, je droomt niet. Neen, dit is geen grap en ook geen oplichterij. Het is een nieuw concept dat wel eens succes zou kunnen hebben : de vastgoedloterij

Loterij

De vastgoedloterij, het concept

Ten tijden van de huisvestingscrisis en terughoudendheid van de banken kwam een Frans immokantoor op het idee om de vastgoedloterij te organiseren. Steeds meer mensen hebben het moeilijk om vastgoed aan te kopen en daarom wilde de vastgoedmakelaar de verkoop van woningen anders aanpakken, zodat iedereen dezelfde kansen krijgt om een pand te kopen. Zo is het concept van de vastgoedloterij ontstaan.

Het concept is eenvoudig: een woning wordt verkocht op basis van een vastgoedloterij. Wanneer de totaalprijs van de woning inclusief alle kosten (notariskosten enz.) bereikt wordt, zal een gerechtsdeurwaarder de loting uitvoeren. De winnaar wordt eigenaar van het pand zonder bijkomende kosten. Te mooi om waar te zijn? De site dekt zich in tegen mensen die hun twijfels hebben bij de wettigheid van het concept : « De Franse wet laat dit soort spelletjes enkel toe op voorwaarde dat er een terugbetalingclausule wordt opgenomen, en dat is wat wij gedaan hebben. Elke deelnemer aan de vastgoedloterij heeft dus het recht om de terugbetaling van zijn deelnamekosten te eisen. »

Hoe deelnemen en een huis winnen?

Het is eenvoudig, je moet gewoon naar de website van Simpatico surfen. Je vindt er een lijst met de panden die te koop staan en je kan inzetten op het pand dat jou interesseert. De prijs voor een ticket ligt vast op 10 euro en je kan zoveel tickets kopen als je wil en zo jouw kansen verhogen.

De vastgoedloterij is open voor Fransen en voor buitenlanders, op eigen risico. Het reglement is duidelijk : « Vooraleer je deelneemt aan onze vastgoedloterij, moet je kennis hebben genomen van de wet in jouw land van residentie. »

In België is het niet verboden om deel te nemen aan een verboden loterij. Dit juridisch vacuüm laat het dus toe dat een Belg een indrukwekkende villa in Frankrijk zou winnen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u