De vele mogelijkheden van een dakappartement

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Hoog en droog baden in luxe

Wie graag riant wil wonen, denkt misschien in de eerste plaats aan een luxevilla, een landhuis of – voor wie het écht groot ziet – een kasteel. Toch kun je ook in een appartementsgebouw de grootste luxe ervaren, zeker als je je intrek neemt in een dakappartement.

luxe dakappartement

Een beetje geschiedenis …

Een dakappartement wordt vaak ook een penthouse genoemd. Het is een niet-vrijstaande woning die de volledige bovenverdieping van een flatgebouw of appartementencomplex inneemt.

Het concept van dit type woning ontstond tijdens de jaren twintig van de vorige eeuw, de zogenaamde ‘roaring twenties’. Vooral in New-York waren penthouses erg populair, al raakte deze manier van wonen wat in de verdrukking door de beurskrach van 1929 en zeker door de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren vijftig raakte hoogbouw, met de daarbij horende luxueuze dakappartementen, opnieuw in zwang. Ook vandaag nog zijn penthouses erg populair. Je vindt ze vooral in het centrum van (grote) steden.

Afwijkend ontwerp

Een dakappartement is nooit ‘zomaar’ het bovenste appartement in een gebouw. Het ontwerp van een échte penthouse wijkt af van dat van de andere wooneenheden. In de regel gaat het om een luxueuzere – en dus ook duurdere – versie van de andere appartementen. Vaak kun je er genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht en soms zijn er ook exuberante extra’s zoals een dakterras of – waarom niet? – een (mini-)zwembad of zelfs een klein golfterrein bij inbegrepen. Dat dit alles met een stevig prijskaartje komt, zal je niet verbazen. Verkoopprijzen van één tot meerdere miljoenen euro voor een dakappartement zijn geen uitzondering.

Waarom kiezen voor een dakappartement?

Behalve het comfort biedt een dakappartement nog tal van andere troeven. Heel wat mensen appreciëren de rust die je er geniet. Inderdaad: hoog en droog bovenaan een appartementsgebouw heb je weinig last van de drukte van de stad. Bovendien heb je geen bovenburen en in de regel ook geen buren naast je. Van storende voetstappen of gestommel in de gang hoef je dus nooit last te hebben.

Tegelijk heb je ook alle voordelen die gepaard gaan met wonen in het centrum van een stad. Je zit vlak bij het openbaar vervoer, scholen, winkels en horeca en kunt makkelijk een theater-, film- of muziekvoorstelling meepikken.

Een goede investering?

Dat een penthouse niet voor iedereen is weggelegd, mag duidelijk zijn. Wie zo’n woning koopt, doet dat meestal om er zelf van te genieten. Als opbrengsteigendom is een dakappartement, gezien de hoge huurprijs die je zou moeten vragen, minder interessant. Ook moet je er rekening mee houden dat zo’n appartement door slijtage in de loop der jaren waarschijnlijk zal dalen in waarde.

Toch hoef je je geen zorgen te maken om een koper te vinden als je je dakappartement van de hand wil doen. In de regel behoren dakappartementen tot de meest gegeerde en prestigieuze vormen van vastgoed. Logisch, want iedereen droomt er weleens van om zich – letterlijk en figuurlijk – ‘verheven’ te voelen boven de rest.

Dit artikel delen

Suggesties voor u