De verschillende manieren om in vastgoed te beleggen

Geschreven door Logic-Immo.be
7 september 2021

Door de aanhoudende lage rentevoeten kiezen steeds meer mensen ervoor in vastgoed te beleggen. Er zijn meerdere manieren om in bakstenen te beleggen. Dit zijn de meest voorkomende.

Rechtstreeks beleggen

Inflatie, lage hypotheekrentes en de druk op de woningmarkt – meer alleenstaanden, meer eenoudergezinnen, … – doen na verloop van tijd vrijwel zeker de waarde van een woning stijgen. Met andere woorden, door zelf een huis of appartement te kopen en te verhuren en later door te verkopen, kunt u een heel mooi rendement op een belegging in vastgoed behalen.

  • U kunt ervoor kiezen om het verhuren zelf te doen. Houd er rekening mee dat deze oplossing relatief veel tijd kost: huurders vinden, de inrichting inventariseren, contracten en betalingen opvolgen, het onderhoud verzekeren, …
  • Als deze administratieve en logistieke formaliteiten een last voor u zijn, kunt u ook gebruikmaken van de diensten van dienstverleners die de verhuur en het onderhoud voor hun rekening nemen. Deze verhuurdiensten houden zich bezig met de selectie van de huurders en de administratieve aspecten (inventaris van de inrichting, verhuurcontracten, opvolging van de betalingen, borg, …), regelen de wijzigingen van abonnementen (telecom, water, gas en elektriciteit), voeren de noodzakelijke herstellingen uit … en pakken wanbetalers aan!
  • Een andere oplossing is een sociaal verhuurkantoor in de arm nemen. Deze organisaties treden op als tussenpersoon tussen eigenaars en kandidaat-huurders met onzekere en bescheiden inkomens. Uiteraard liggen de huurprijzen iets lager dan de marktprijzen maar daarentegen hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over het beheer en krijgt hij/zij garanties: gegarandeerde betaling van de huur, verhuurbeheer zonder zorgen, onderhoud van het pand, hulp bij de renovatie, vrijstelling van onroerende voorheffing …

Ofwel onrechtstreeks

  • Er bestaat nog een andere manier om geld te verdienen met beleggen in vastgoed: via een vastgoedfonds. Dat kan gebeuren via vastgoedcertificaten, gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) of aandelen in vastgoedvennootschappen.

Voordelen? Het ‘toegangsticket’ voor dit soort beleggingen is goedkoper dan voor de aanschaf van een woning. Het is ook minder riskant omdat de belegging wordt gespreid over meerdere soorten vastgoed zoals woningen, kantoren, hotels, winkels, …

  • En waarom geen crowdfunding voor vastgoed? Eigenlijk zouden we eerder van crowdlending moeten spreken omdat in dit geval de projectontwikkelaars financiering aan particulieren vragen die in ruil daarvoor rente ontvangen. Voordelen? Deze beleggingen bieden rentevoeten tot 8% per jaar en een zeer laag wanbetalingspercentage van minder dan 1%. De beleggingsduur is bovendien vrij kort, gaande van een paar maanden tot hooguit een paar jaar. Uw belegging is daardoor zeer snel terugverdiend. Tot slot kunt u op de meeste platformen al vanaf 250 euro beleggen.

Een tip alvorens van start te gaan: controleer of het platform dat u hebt gekozen (bv. Beebonds, Ecco Nova of Look and Fin) door de FSMA, de Belgische toezichthouder op de financiële sector, goedgekeurd is. De FSMA laat enkel platformen op haar lijst toe die aan specifieke betrouwbaarheidscriteria voldoen.

Kortom, bij beleggen in vastgoed is het altijd een kwestie van de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en alle ins en outs van een besluit in overweging nemen. Gespecialiseerd advies is altijd welkom.

Dit artikel delen

Suggesties voor u