De voordelen van een ecologisch huis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Waarom ecologisch bouwen de moeite waard is

Een beter milieu begint bij jezelf. Door een ecologisch huis te bouwen of een bestaande woning duurzaam te renoveren, draag je al heel wat bij aan een beter milieu. Maar wat zijn de voordelen van een ecologisch huis?

ecologisch huis

Wat is een ecologisch huis?

Een ecologisch huis is ontworpen en gebouwd met milieuvriendelijke producten. Met andere woorden: producten die het milieu minder belasten dan de traditionele bouwmaterialen. Maar ook bouwdelen of producten die een langere levensduur hebben, waardoor de impact op het milieu over een langere periode verspreid wordt.

Waarom ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen is belangrijk om de volgende generaties een goed leefklimaat te garanderen. Een ecologisch huis bouwen is namelijk respect tonen voor mens en milieu. De belangrijkste argumenten zijn de uitputting van de natuurlijke grondstoffen en de verbetering van de leefomstandigheden nu en in de toekomst.

De voordelen van een ecologisch huis

Het belangrijkste voordeel van een ecologisch huis, is misschien wel dat je milieuvriendelijker leeft. De CO2 â€“ uitstoot van je woning gaat drastisch naar beneden, waardoor je ecologische voetafdruk verkleint. Je doet met andere woorden iets voor de volgende generaties en bouwt aan een groenere omgeving, uit respect voor de toekomst van de aarde.

Daarnaast bespaar je dankzij een ecologische woning heel wat energie. Dat zal je tevens merken op je energiefactuur: je zal je hele leven minder aan energie, water en grondstoffen betalen. Bovendien is de doorverkoopwaarde van een ecologisch huis beduidend hoger dan huizen die wel veel energie verbruiken. Je zal je investeringen dus gegarandeerd terugwinnen. Vergeet trouwens niet dat er heel wat premies en financiĂ«le tegemoetkomingen bestaan voor mensen die energiezuinig bouwen. Zo kan je genieten van een verminderde onroerende voorheffing, afhankelijk van het E-peil van je woning. Je krijgt bovendien een korting van 50% tot 100% op je stedenbouwkundige aanvraag als het E-peil van je woning respectievelijk maximaal E50 of E30 bedraagt.

Tenslotte zal je in een ecologisch huis comfortabeler wonen. Zuinigheid en comfort gaan er immers hand in hand. Denk bijvoorbeeld aan het comfort van vloerverwarming en systemen die het binnenklimaat sneller aanpassen aan jouw wensen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u