Dit zijn de kosten bij de aankoop van een woning

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Als je op huizenjacht bent, is het cruciaal om altijd je beschikbare budget voor ogen te houden. Maar let op: bij het overlopen van het immo-aanbod, mag je je niet blindstaren op de vraagprijs van de woningen alleen. Daar bovenop komen namelijk nog heel wat extra kosten waar je óók rekening mee moet houden. We geven je een handig overzicht van alle kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken.

kosten van een nieuwe woningplaats

1. De aankoopprijs

Uiteraard is de belangrijkste component van de totale kostprijs van een woning de aankoopprijs. Die hoeft niet per se gelijk te zijn aan de vraagprijs die geafficheerd werd of die je online zag staan. Je kunt namelijk altijd je geluk beproeven en met de eigenaar onderhandelen over deze prijs. Met de juiste argumenten en een gezonde dosis overredingskracht slaag je er misschien in om nog een deel van de prijs af te pingelen. Zeker als de woning al een tijdje vruchteloos te koop staat, is de kans groot dat de verkoper toehapt voor een lagere verkoopprijs dan hij oorspronkelijk voor ogen had.

2. De registratierechten

Registratierechten zijn kosten die je in België moet betalen voor de registratie van een notariële akte. Je moet ze betalen bij de verkoop, maar bijvoorbeeld ook bij de schenking of verdeling van onroerende goederen – de zogenaamde ‘miserietaks’. Ook als je een hypothecaire lening aangaat voor de aankoop of renovatie een woning, moet je registratierechten betalen.

Sinds 1 juni 2018 zijn de regels rond registratierechten in Vlaanderen hervormd. Sindsdien betaal je bij de aankoop van een gezinswoning 7 procent verkooprechten. Om van dit gunsttarief te genieten moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden die je vindt op de site van de Vlaamse overheid.

Koop je een woning in Brussel, dan betaal je 12,5 procent registratierechten. Wel kun je voor een eerste woning een vrijstelling of ‘abattement’ van 175.000 euro op aankoopprijs krijgen. Ook in Wallonië bedragen de registratierechten 12,5 procent van de aankoopprijs. Bij de aankoop van een eerste en enige bescheiden woning geldt er weliswaar een gereduceerd tarief van 6 procent.

3. Notariskosten

Voor de aankoop van een woning moet je verplicht een beroep doen op een notaris. Die zal jou daarvoor een ereloon aanrekenen. Dit honorarium wordt berekend op basis van de aankoopprijs en mag in principe niet verschillen van notaris tot notaris. Een exact percentage kunnen we je niet meegeven aangezien het bedrag is vastgelegd per aankoopschijf.

Naast het ereloon moet je ook betalen voor het opzoekwerk van de notaris. Sommige notarissen rekenen daarvoor een kost per lijn, andere werken met een gemiddelde voor alle dossiers samen.

Heb je je woning gekocht op een openbare verkoop, dan zal de notaris nog extra kosten, zoals de huur van de verkoopzaal, doorrekenen.

4. De kosten van een lening

Zoals gezegd moet je ook voor een hypothecaire lening registratierechten betalen. Die bedragen 1 procent van de aankoopprijs. Daar bovenop betaal je nog 0,3 procent inschrijvingsrecht op het geleende bedrag.

Uiteraard moet je op de lange termijn ook rekening houden met de rente die je op je lening betaalt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u