Doe aan vooruitziend bouwen en laat een huislift installeren

Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Huisliften winnen aan populariteit

Tegenwoordig worden liften niet alleen gebruikt voor openbare gebouwen, maar worden ze ook in eengezinswoningen geïnstalleerd. In Nederland steeg de verkoop van huisliften met maar liefst 70%. Niet verwonderlijk, want huisliften bieden gebruikersgemak en comfort, en zijn vooral interessant als je bouwt met zicht op later. Een lift installeren zorgt er immers voor dat je op zelfstandige wijze in je woning kan blijven wonen, ook als je een dagje ouder wordt.

appartement aan zee

Huisliften bieden gebruikersgemak en comfort

Een huislift is beschikbaar in zeer compacte modellen die slechts één vierkante meter vloerruimte nodig hebben. Daardoor is een huislift vaak de meest compacte oplossing om van de ene verdieping naar de andere te gaan. Bovendien hebben de huisliften van vandaag niet zo veel plaats meer nodig onder en boven de liftcabine, zijn ze vrijwel geruisloos en verbruiken ze niet al te veel energie.

Een huislift kan trouwens een leuke esthetische meerwaarde bieden voor je woning. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de lift te laten insluiten tussen gemetselde muren, zodat de lift niet opvalt als de liftdeuren bij het interieur passen.

Wat zijn de vereisten van een huislift?

Om een huislift te kunnen installeren, heb je in de eerste plaats een voldoende dragende schacht nodig. De liftput varieert, afhankelijk van het type lift, van 1m tot 1m40. Daarnaast is een uitloop van de liftschacht noodzakelijk van ongeveer 3,5m vanaf de vloer van de hoogste stopplaats. Hou er tevens rekening mee dat je ruimte nodig hebt voor alle nutsvoorzieningen en leidingen.

Wat kost een huislift?

De prijs van een huislift zou vergelijkbaar zijn met die van de uitvoering van een trap op maat met een verzorgde afwerking. Wie aan vooruitziend bouwen wil doen kiest dus beter voor een huislift in plaats van voor een mooie trap. Bovendien zal een lift de waarde van je huis aanzienlijk opdrijven.

In het totaal kost de installatie van een huislift ongeveer 13.400 euro voor 2 stopplaatsen en 15.250 euro voor 3 stopplaatsen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u