Dossier exclusief wonen : Vastgoed dat doet dromen!

Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Heel wat mensen dromen van een grote, luxueuze woning met alle comfort, maar exclusief wonen is niet voor ieders beurs weggelegd. Als je niet beperkt bent door je budget kun je op zoek gaan naar een woning die het ‘gewone’ ver overstijgt. Een luxueuze loft, een landgoed met paardenstallen, een buitenzwembad of een eigen bioscoop … the sky is the limit. Kom in ons dossier exclusief wonen alles te weten over locaties, prijzen en stijlen.

exclusief wonen

De locatie

Bepaalde panden zijn anders door hun architectuur, voorgeschiedenis of aankleding. Maar ook de omgeving is van groot belang. Wie exclusief wil wonen, zoekt graag een eigendom op een groot domein in het groen. Maar ook de kust of het historisch centrum van een stad kunnen door hun unieke karakter bijzonder aantrekkelijk zijn.

De locatie is erg bepalend voor de prijs van woningen en bouwgrond. Zo staat de oostkant van Brussel bijvoorbeeld bekend om zijn hoge vastgoedprijzen. Fednot, de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat, publiceerde een tijdje geleden cijfers met de gemiddelde verkoopprijs voor villa’s en andere woonhuizen (rijhuizen en halfopen bebouwingen).

Daaruit kwam deze top 10 van duurste gemeentes naar voren:

  1. Knokke-Heist: 618.798 euro

2. Ukkel: 609.900 euro

3. Sint-Martens-Latem: 554.774 euro

4. Sint-Pieters-Woluwe: 553.768 euro

5. Elsene: 551.873 euro

6. Lasne: 536.738 euro

7. Etterbeek: 529.341 euro

8. Kraainem: 521.278 euro

9. Tervuren: 486.711 euro

10. Sint-Lambrechts-Woluwe: 476.676 euro

Dat de vastgoedprijzen in België sterk verschillen van gemeente tot gemeente moge duidelijk zijn. Om een sprekend voorbeeld te geven: in Waasmunster bedraagt de gemiddelde prijs voor een villa/woning 309.683 euro, wat min of meer de helft is van die in Knokke.

Wie exclusief wil wonen maar minder diep in zijn buidel wil tasten, moet naar Wallonië, waar de vastgoedprijzen merkelijk lager liggen. In ColfontaineHastière en Quaregnon bleef de gemiddelde verkoopprijs van een villa of woonhuis bijvoorbeeld onder 100.000 euro. De goedkoopste Vlaamse gemeente om vastgoed te kopen is Ronse.

Exclusief wonen: welk type vastgoed zoek je precies?

Er bestaat niet zoiets als hét prototype van een luxueuze woning.  Wie exclusief wil wonen, is vooral op zoek naar een pand met een eigen verhaal. Afhankelijk van je eigen voorkeur, zijn er dan ook tal van mogelijkheden, van hypermoderne designerlofts tot eeuwenoude kastelen met een rijke geschiedenis.

Wie over exclusief vastgoed spreekt, heeft het vaak over een villa. Dat is een pand dat voldoet aan drie voorwaarden:

  • Een vrijstaande woning
  • die bijzonder ruim is
  • en luxueus is ingericht.

De benaming ‘villa’ is afkomstig van de oude Romeinen, die er een vrijstaand huis in de omgeving van de stad Rome mee aanduidden. Een villa vind je in de regel in een landelijke omgeving. Een grote, vrijstaande woning in de stad wordt ook een villa genoemd, maar zulke panden zijn anno 2017 erg zeldzaam.

Tot de negentiende eeuw werd er op het platteland niet over een villa gesproken, maar over een landhuis. Ook de benaming ‘mansion’ is gebruikelijk. Vaak gaat het over een bijzonder ruim pand met naast het woongedeelte voor de dame en heer des huizes ook vertrekken waar het personeel kon wonen. Een landhuis is in de regel omgeven door een landgoed met water, bossen, paardenstallen, etc.

Een variant van het landhuis is de herenhoeve: een luxueuze boerderij inclusief woonhuis, erf, weiland, bouwland, stallen en schuren.

Wie liever in de stad woont, kan op zoek naar een statig herenhuis, een chic appartement of een loft met adembenemend zicht op de skyline. In residentiële woonwijken vind je soms ook luxueuze bungalows: ruime woningen, vaak met een grote tuin, die toch slechts één verdieping tellen.

Voor wie het budget helemaal geen punt is, behoort ook een heus kasteel tot de mogelijkheden. Let wel: wie als een kasteelheer of -dame wil leven, moet zich opmaken om quasi constant bezig te zijn met renovaties en onderhoud.

Wonen met alle comfort

Exclusief wonen betekent behalve ruim ook comfortabel wonen. Naast standaardvertrekken zoals een keuken, woonkamer en slaapkamers omvatten heel wat luxueuze panden nog bijkomende accommodatie.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een hobbykamer waar je je uitleeft met een partijtje snooker, oefent op een muziekinstrument of je kunstcollectie tentoonstelt? Als je creatief ingesteld bent, kun je ook kiezen voor een eigen atelier of een repetitieruimte. Wil je liever een plek om je volledig te ontspannen, alleen of met je vrienden? Dan zijn een mancave of ‘she shed’ een optie, al dan niet met privébioscoop. En een echte oenoloog heeft natuurlijk een eigen wijnkelder.

Hou je van lezen, dan is een uitgebreide bibliotheek een must. Je garderobe kun je dan weer kwijt in een dressing van een of meerdere kamers. Zelfs je make-upspullen kunnen een aparte ruimte krijgen, de zogenaamde beauty room.

Ook de kinderen mogen we natuurlijk niet vergeten. Voor hen is er, behalve een leuke slaapkamer, ook een speelkamer en allerlei speeltoestellen in de grote tuin.

Sportfanaten kiezen voor een privézwembad (binnen of buiten), sportterreinen en een wellness om achteraf te ontspannen.

Luxueuze materialen

Niet alleen het type pand en de accommodatie zijn bepalend voor de stijl van de woning (rustiek of eigentijds), ook de afwerking en de materiaalkeuze zijn cruciaal. Bij exclusief vastgoed staan authentieke materialen voorop. Om maar enkele voorbeelden te geven:

  • Voor een klassiek interieur: balken in massief hout, parket, marmer, accessoires in brons of koper, bladgoud, gordijnen in velours, grote glazen luchters, …
  • Voor een eigentijds interieur: een keukenwerkblad in natuursteen, details in beton, glazen deuren, wit geverfd natuurhout, …

In eigentijdse interieurs kan domotica voor extra comfort zorgen. Handig als je niet van de ene vleugel van je woning naar de andere wil lopen om bijvoorbeeld te verwarming lager te zetten of de gordijnen te sluiten.

Exclusief vastgoed kopen: waarop moet je letten?

Meer nog dan bij andere woningen geldt dat je bij exclusief vastgoed echt verliefd moet worden op het pand dat je wil kopen. Toch mag je je niet laten verblinden en moet je alles goed overwegen vooraleer je effectief tot aankoop overgaat. Een grondige check vooraleer je je handtekening zet is dan ook onontbeerlijk.

Let zeker ook op voor verborgen kosten:

  • Bij gebouwen met een lange geschiedenis kan een (gedeeltelijke) renovatie noodzakelijk zijn.
  • Ook het opnieuw inrichten van vertrekken brengt extra kosten met zich mee.
  • Vaak moet je ook rekening houden met hoge onderhoudskosten. Misschien zul je zelfs personeel moeten inhuren om bijvoorbeeld je zwembad of tuin te onderhouden.
  • Is het pand te groot voor jou en je familie, dan kun je besluiten om een gedeelte te verbouwen en te verhuren, maar ook dat brengt natuurlijk extra werk met zich mee.

Weet ook dat de verkoop van exclusief vastgoed vaak moeizamer gaat dan bij een doorsnee woning. Je moet dit dan ook verstandig aanpakken en je potentiële kopers net zo verliefd op het pand laten worden als jij ooit was.

Ben je op zoek naar een exclusief vastgoed? Op onze site vind je heel wat uitzonderlijke panden. Je kunt makkelijk zoeken op criteria zoals type woning, oppervlakte, aantal slaapkamers. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u