Duowoning op één bouwgrond

Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Knap gedaan!

Een 8.000 m2 groot perceel in de buurt van Eupen bood heel wat potentieel. Toch kon de stedenbouwkundige dienst geen van de voorstellen – van een individuele villa tot een verkaveling voor vijf huizen – aanvaarden. Het voorstel dat het wél haalde, was een duowoning: twee gekoppelde huizen op één bouwgrond.

Duowoning eupen

Ontstaansverhaal

Twee bevriende koppels waren al lange tijd op zoek naar een bouwgrond om een eigen woning te bouwen. Op een dag stootte een van hen op een advertentie voor een grote bouwgrond bij Eupen. Er werd een hellend perceel aangeboden, georiënteerd naar het zuidwesten en gelegen aan de rand van een bos – idyllisch. “De bouwgrond had veel potentieel, maar we konden hem niet alleen kopen”, vertellen twee van de vier eigenaars. Omdat het perceel zo idyllisch was, sprak het koppel een bevriend paar, dat ook op zoek was, aan om de grond eventueel samen te kopen. Beide koppels waren snel overtuigd. Ze kochten het perceel en namen architect Sebastian Borch, de zoon van een de koppels, aan om de nieuwe duowoning te ontwerpen.

Duowoning tussen stad en natuur

Het was van in het begin de bedoeling om een dubbelwoning te ontwerpen, want dat eiste de stedenbouwkundige dienst. Toch wilden de eigenaars niet de indruk wekken dat ze in een en hetzelfde huis woonden. Daarom ontwierp Borch een constructie uit vijf volumes die verspringen ten opzichte van elkaar. De schakeling van hogere en lagere volumes, dichter en verder van de straat, creëert een gefragmenteerd beeld. Er ontstaan inhammen, die voor meer intimiteit en privacy zorgen. De twee huizen zijn nagenoeg identiek – zowel binnen als buiten – maar voelen toch aan als twee afzonderlijke woningen. Oefening geslaagd!

Even binnenkijken? Bekijk alle foto’s.

Bron: Knack

Dit artikel delen

Suggesties voor u