Duurzaam bouwen met natuurlijke materialen

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Bouwen met een ecologische wand van stro, hennep, zand of zeewier

Duurzaam bouwen is aan een opmars bezig. Steeds meer mensen hebben oog voor het milieu wanneer ze bouwen. Er zijn vandaag dan ook heel wat ecologische bouwmaterialen voorhanden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om je muren te isoleren met stro, hennep, zand of misschien wel met zeewier…

cellulose

Duurzaam bouwen met stro

Aan het einde van de zomer liggen er op heel wat akkers grote strobalen. Deze strobalen worden meestal gebruikt in stallen van dieren, maar kunnen ook voor de bouw hun nut bewijzen. Strobalen kunnen immers gehanteerd worden om de isolatiewaarde van de muren te verhogen. Je hoeft enkel wat balen aan te kopen om ze vervolgens te stapelen binnen het frame van de muur waarop de verdiepingen en het dak rusten. Een afwerking met leemstuc volstaat om de balen te beschermen tegen band en ongedierte. Je huis duurzaam isoleren met stro, dat kan perfect!

Hennep als ecologisch bouwmateriaal

Hennep is een eenjarige plant die vermengd met kalk en water als duurzaam bouwmateriaal kan dienen. Van hennep kan men namelijk gemakkelijk onbrandbare bouwblokken maken die licht en eenvoudig te verwerken zijn. Je kan deze hennep bouwblokken op de traditionele manier metsen tot één massieve wand. Ze kunnen niet als draagmuur gehanteerd worden, maar wel ter aanvulling van dragende structuren.

Hennep blokken hebben als bijkomend voordeel dat ze een hoge isolatiewaarde hebben. Dat komt omdat deze bouwblokken een hoge thermische inertie hebben.

Zand of zeewier

Ook met materialen die aan de kust te vinden zijn, kan je perfect een huis bouwen. Zand wordt bijvoorbeeld al gebruikt in zandzakjes bij overstromingen. Als degelijke wanden waterdruk kunnen weerstaan, zijn ze ook geschikt om een woningwand mee te bouwen. Gebruik plastic zakken met zand en stapel deze om als woningwand te gebruiken. Het zand blijft op die manier perfect droog en beschikt over zeer goede thermische eigenschappen. De wandafwerking kan je volledig zelf kiezen.

Ook met zeewier kan je trouwens duurzaam bouwen. Gedroogd zeewier kan tot 150 jaar lang als ecologisch isolatiemateriaal gebruikt worden. Het wordt in zakken van gaas tegen de dragende structuur van de muur bevestigd om zo tot een goed geïsoleerde woningwand te komen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u