Een containerwoning: dé oplossing ?

Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Een wooncontainer is al lang geen onbekende meer op de (internationale) woonmarkt. Vroeger werden  wooncontainers vooral ingezet als tijdelijke klaslokalen of kantoren, maar tegenwoordig kom je ze – zeker in Nederland – almaar vaker tegen als volwaardige woonplekken en zelfs als luxewoningen. Of de containerwoning in België ooit even ‘hot’ zal zijn? De stad Gent heeft in elk geval plannen om wijken met (tijdelijke) wooncontainers te bouwen. Tijd om het fenomeen onder de loep te nemen!

Maison Container

Het abc van containerwoningen

Een containerwoning bestaat letterlijk uit een of meerdere reusachtige containers. Omdat ze als metalen blokken op zichzelf erg stevig zijn, heb je voor een containerwoning geen funderingen nodig. Bovendien kun je ze makkelijk verplaatsen. Het principe van deze ‘prefab woningen’ lijkt dan ook een beetje op spelen met blokken: door verschillende containers te stapelen, bouw je verschillende woonmodules. Al komt er wel wat vakmanschap bij kijken: zo heb je een staalskelet nodig wanneer je meerdere verdiepingen wilt en moeten de verschillende modules haarfijn op elkaar aansluiten. Daarnaast ben je wettelijk verplicht om een architect in te schakelen. Het idee dat containerwoningen een spotgoedkope gemakkelijkheidsoplossing zijn, klopt dus niet helemaal.

Goed om te weten voor ambitieuze bouwers: je kunt makkelijk tot vijf containers op elkaar plaatsen.

Wat zegt de Belgische wetgeving nog meer?

In België heeft elke gemeente haar eigen stedenbouwkundige en verkavelingsvoorschriften. Elke vorm van (modulair) wonen vereist bijgevolg een omgevingsvergunning, zelfs als de bebouwde oppervlakte kleiner is dan 40 m² (met uitzondering van houten constructies, zoals een tuinhuis). Daarnaast moet je de EPB-eisen respecteren indien de totale woonoppervlakte meer dan 50 m² bedraagt. Maar zelfs als je kleiner zou willen wonen, is het een goed idee om je container te isoleren. De metalen blokken zijn nu eenmaal niet ontworpen met het oog op een woonfunctie.

Containerwoning: de mogelijkheden zijn (quasi) eindeloos

Met een containerwoning kun je alle kanten uit – al valt er aan hun rechthoekige vorm weinig te veranderen. Ze laten zich zelfs prima tot bijna-energieneutrale woning ombouwen. Een isolerende daktuin of toch liever een traditioneel zadeldak, zonnepanelen, pelletkachel, dubbele beglazing, … het zijn maar enkele van de mogelijke ingrepen. Je wooncontainer hoeft er zelfs niet als een container uit te zien: je kunt de buitenkant (laten) bijvoorbeeld bepleisteren, afwerken met gevelbekleding of met hout. Op die manier verstop je de metalen constructie én verbeter je meteen de isolatie.

De voordelen op een rijtje

Toegegeven, het blijft een gek idee om in een container te wonen. Maar net doordat een containerwoning geen fundering nodig heeft, bezitten ze een belangrijke troef en zijn ze vaak de geknipte oplossing voor – tijdelijke – woontekorten: je kunt ze immers nog makkelijk weghalen. Andere voordelen die je sowieso geniet:

  • een containerwoning is stukken goedkoper dan een traditionele woning en dan andere soorten prefabwoningen
  • bestaande containers hergebruiken en het snellere bouwproces zijn ecologisch,
  • de stalen constructie is stevig én duurzaam.

De nadelen van een containerwoning

Bij dat alles moeten we toch enkele kanttekeningen maken. Momenteel zijn weinig bouwbedrijven bedreven in containerwoningen. Daar zitten de strenge bouwvoorschriften voor iets tussen, maar veel heeft ook te maken met het slechte imago dat containerhuizen (ten onrechte) hebben. Daarnaast is het belangrijk om weten dat je container op zich wel goedkoper is dan een traditionele nieuwbouw, maar dat je om hem helemaal naar jouw smaak af te werken wel vergelijkbare kosten zult maken. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een instapklare container, maar die zijn én duurder én heel wat minder ecologisch.

Conclusie

Hoewel containerwoningen ongetwijfeld een interessante oplossing zijn voor het huisvestingstekort, zijn er heel wat alternatieven – denk maar aan kangoeroewonen – die iets meer ingeburgerd zijn. Om containerwoningen écht hip te maken, kun jij dus zélf het verschil maken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp