Een ecologisch huis bouwen: van fundering tot dak

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Laat je goed informeren

Ecologisch bouwen begint bij het kiezen van de juiste materialen voor de ruwbouw. Van de fundering tot de wanden tot het dak: de keuze voor groene en duurzame materialen is niet eenvoudig, maar een die wel rendeert op termijn. Laat je daarom goed informeren nog voor de eerste steen gelegd wordt.

ecologisch huis

Is een ecologisch huis ook een groen huis?

Wie ecologisch wil bouwen, vraagt zich om te beginnen best af wat de term precies inhoudt. Het antwoord lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het niet. Een eco-huis mag dan wel héél energie-efficiënt zijn, dat wil nog niet zeggen dat de productie van de bouwmaterialen dat ook is. Zo is geëxtrudeerd polystyreen een uitstekend middel om muren te isoleren, maar de productie van polystyreen platen is echter allesbehalve milieuvriendelijk. Voorzichtigheid is dus geboden.

De fundering van je ecologisch huis

De meesten houden het bij de conventionele betonnen fundering. Er zijn echter ook andere opties mogelijk voor wie ecologisch wil bouwen. De â€˜geramde aarde’-techniek is eeuwenoud en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, vooral voor de bouw van strooien woningen. ‘Geramde aarde’ is in wezen niet meer dan bijeengedrukt puin dat op zijn plaats wordt gehouden door oude autobanden.

Het dak van je ecologisch huis

Een groendak is de meest ecologische oplossing voor wie milieuvriendelijk bouwen hoog in het vaandel draagt. Het oppervlak van een groendak wordt volgeplant met allerhande groen, zoals planten en gras. Daardoor heeft het dak niet alleen een hoge isolerende waarde, het vormt ook de habitat voor allerhande dieren.

De muren van je ecologisch huis

Een houten geraamte is een goede optie voor de wanden van je ecologisch huis. Als opvulling kunnen strooien balen worden gebruikt. Het is dan wel van groot belang dat water te allen tijde uit de muren wordt gehouden. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van superisolerende platen die dienst doen als wand.

Dit artikel delen

Suggesties voor u