Een eigen woning is een bron van geluk

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

85% van de Belgen voelt zich thuis op z’n gemak

Voor 85% van de Belgen is een thuis essentieel om gelukkig te zijn. De meeste Belgen genieten ervan om thuis te zijn en voelen zich er op hun gemak. 45% van de Belgen wil niet verhuizen, ook al zouden ze geld hebben om dat te doen. Terwijl een thuis geluk geeft, biedt een eigen woning zekerheid. Voor maar liefst 53% van de Belgische wooneigenaars is een huis een vorm van pensioensparen.

eigenaar

Meer financiële middelen zorgen voor meer geluk

Het Kenniscentrum over het belang van thuis deed een onderzoek naar wat een eigen woning voor de Belgen precies betekent. Vast staat dat een thuis gelukkig maakt, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Een eigen woning is ook een bron van financiële stress en soms zelfs de oorzaak van relationele conflicten. Zeker als dat tot een scheiding leidt, zijn de gevolgen op financieel en economisch gebied niet te overzien. Financiële slagkracht en thuisgeluk gaan hand in hand. Woningeigenaars met meer geld en een salaris waarmee ze hun lening gemakkelijk kunnen afbetalen, voelen zich beter in hun vel.

Huurders zijn minder gelukkig

Uit het onderzoek blijkt ook dat wie huurt zich minder gelukkig voelt. Ongeveer de helft van de huurders geeft aan dat ze zich beter zouden voelen met een eigen woning. Maar voor de overgrote meerderheid zal het een verre droom blijven. 80% van de huurders kan zich op dit ogenblik geen huis veroorloven omdat de financiële middelen ontbreken. Dat het niet evident is om een eigen woning te verwerven, blijkt ook uit het feit dat de meeste huurders er niet in slagen om een spaarpotje aan te leggen. 

Eigen woning niet vanzelfsprekend voor jongeren

Een eigen woning kopen is voor jongeren tegenwoordig geen evidentie. Vooral jongeren moeten diep in de buidel tasten om vastgoed te kopen. Dikwijls redden ze het niet met alleen eigen middelen. 23% wordt financieel geholpen door zijn ouders. Maar liefst 39% van de twintigers betaalt voor zijn hypothecair krediet meer dan 1.000 euro per maand af. Bij ouderen ligt dat bedrag veel lager. Zo betaalt slechts 9% van de 60-plussers meer dan 1.000 euro per maand. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u