Een garagebox kopen om te verhuren

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Investeren in vastgoed is al heel wat jaren erg populair. Je kunt een opbrengsteigendom kopen om te verhuren, een gewoon huis of een appartement … De jongste tijd is het een trend geworden om een garagebox of een autostaanplaats te kopen met het oog op verhuur. De vraag is of dit inderdaad zo’n interessante investering is als wordt beweerd. We zochten het uit voor jou!

garages

Een garagebox verhuren: wat zijn de voordelen?

Je geld in een garagebox investeren biedt verschillende voordelen. Ten eerste ben je verzekerd van een erg stabiel inkomen dat weinig administratieve rompslomp met zich meebrengt – toch zeker in vergelijking met de verhuur van een woning.

Een garage verhuren brengt ook minder onderhoud, minder kosten en minder zorgen met zich mee dan de verhuur van een woning. Ook heb je minder kans op beschadigingen, en als je per ongeluk met een slechte betaler te maken krijgt, is het verbreken van het contract slechts een formaliteit.

Let op de ligging

Voor een goed rendement is het cruciaal dat je garage op een strategische plaats ligt: ergens waar er weinig parkeerplaat is dus. In Brussel bijvoorbeeld zijn er erg weinig parkings en is het dus erg rendabel om een garagebox te verhuren. Het rendement is ongeveer 4%, vergelijkbaar met de verhuur van een appartement.

In grote Vlaamse steden zoals Gent of Antwerpen ligt het rendement tussen de 3 en de 8%, wat overeenkomt met dat van een opbrengsteigendom. Dat een garagebox op tien Ă  vijftien jaar wordt afgeschreven is een ander voordeel.

Let wel: hoe beter de ligging van jouw garage, hoe hoger de aankoopprijs. Aan de Belgische kust, in de meer trendy badplaatsen, kan de prijs van een garagebox zelfs oplopen tot 100.000 euro.

Een investering met een prijs

Lijkt een garagebox verhuren enkel voordelen te hebben? Vergis je niet. Uiteraard zijn de kosten minder hoog dan voor een woning, maar toch ontsnap je niet aan gemeenschappelijke kosten voor verlichting en schoonmaak. Bovendien ben je, zelfs als particulier, onderworpen aan de btw als je een garage verhuurt. Wel kun je kiezen voor een aangepaste regeling (of belastingvrijstelling) als de jaarlijkse omzet die je uit verhuur haalt niet meer bedraagt dan 25.000 euro. Je moet een ondernemingsnummer aanvragen, maar je zult vrijgesteld worden van andere verplichtingen, zoals het aanrekenen van btw aan je huurders bijvoorbeeld.

GeĂŻnteresseerd in de aankoop van een garagebox? Bekijk zeker ons ruime aanbod in heel BelgiĂ«.

Dit artikel delen

Suggesties voor u