Een herenhuis kopen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

Hierop moet je letten!

Droom je ervan om in een heus herenhuis te wonen? Begrijpelijk, want herenhuizen zijn panden met een ziel en prestige. Bovendien bieden ze heel wat woonruimte en zijn ze vaak erg luxueus uitgevoerd. Toch mag je niet vergeten dat hun indrukwekkende architectuur uit lang vervlogen tijden dateert en dat je dus per definitie te maken hebt met een oud pand. Als je erop uit bent om een herenhuis te kopen, is het dan ook verstandig om goed uit te kijken. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje.

een herenhuis in Londen

Wat is een herenhuis precies?

Een herenhuis is een grote, statige stadswoning die minstens uit twee woonverdiepingen en een zolder bestaat. Herenhuizen kunnen zowel rijwoningen als vrijstaande panden zijn.

Nog belangrijke kenmerken voor herenhuizen zijn de hoge gootlijn en de hoge plafonds. Een herenhuis heeft bovendien vaak een schilddak (al is dat geen must), meerdere schoorstenen en soms ook dakkappelen.

Een herenhuis kopen: laat je niet verblinden

Als je op huizenjacht gaat, zou het zomaar kunnen dat je bij het binnenstappen van een mooi herenhuis op slag verliefd wordt. Zulke panden kunnen je inderdaad volledig overdonderden en snel doen wegdromen. Toch is het zaak om het hoofd koel te houden: onderwerp de woning aan een grondige inspectie én maak even een paar rekensommen. Je zou de eerste niet zijn die door een coup de foudre veel te veel geld neertelt voor een pand dat een droomhuis lijkt, maar dat later veel (dure) problemen oplevert.

De eerste beoordeling

Een gebrek aan woonruimte is meestal het probleem niet bij herenhuizen. Vraag jezelf bij een eerste beoordeling wel af of het pand goed gelegen en praktisch ingedeeld is. Misschien zijn er wel kamers te veel of liggen de ruimtes die je het vaakst nodig zult hebben erg ver uit elkaar.

Daarnaast is het cruciaal dat je een inschatting maakt van de renovatiekosten. Een herenhuis is zelden instapklaar en alles bij elkaar kunnen de kosten om de woning helemaal op te knappen flink oplopen.

Inspectie van het herenhuis: een checklist

Let bij het nakijken van de woning zeker op deze zaken:

  • Heeft het huis last van houtworm, vocht of schimmel?
  • Is alle metselwerk nog in orde?
  • Wat is de staat van de ramen en deuren? Is er overal dubbel glas?
  • Is alles brandveilig?
  • Wat is de staat van het dak? Hoe zijn de goten en afvoerbuizen eraan toe?
  • Welk soort verwarmingssysteem is er geïnstalleerd? Is dit nog up-to-date?
  • Is de elektrische installatie gekeurd? Wat is de staat van de leidingen? Zijn er voldoende stopcontacten en schakelaars in de woning?
  • Wat is de staat van de waterleidingen? Zijn er voldoende kranen?
  • Zijn het dak, de muren en de vloeren goed geïsoleerd?
  • Wat is de EPC-waarde van de woning? (Vraag naar het attest.)

Tip: een herenhuis is erg groot. Als je geïnteresseerd bent in het pand, neem dan rustig de tijd om de woning helemaal te inspecteren en om notities en foto’s te maken. Laat je zeker niet opjagen door de makelaar of de eigenaar.

Vergeet de kosten voor het onderhoud niet!

Vallen de aankoopprijs van het herenhuis en de kosten voor de renovatie binnen je budget? Prima, dan kun je desgewenst een bod uitbrengen. Maar voor je je handtekening onder de koopakte zet, is het belangrijk om je te realiseren dat in een herenhuis wonen hoge onderhoudskosten met zich meebrengt. Omdat het zo groot is, zul je bijvoorbeeld meer moeten uitgeven aan verwarming, elektriciteit, schoonmaak, … Bovendien zul je vaker dan in een bescheiden woning zaken moeten herstellen of vervangen. Ook het volledig inrichten van je nieuwe woning kan een flinke duit kosten. En als het herenhuis over een grote tuin beschikt, zul je misschien zelfs een tuinman moeten inhuren.

Ben je op zoek naar een herenhuis om te kopen? Neem dan zeker een kijkje in ons immo-aanbod.

Dit artikel delen

Suggesties voor u