Een home cinema: wat zijn de mogelijkheden?

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Een bioscoopbeleving bij je thuis

Geen zin om naar de cinema te gaan, maar wel om een film te kijken? Met een home cinema breng je de bioscoopbeleving gewoon bij je thuis. Tegenwoordig zijn er echter nogal wat opties voor home cinema sets. Hieronder zetten we op een rijtje waar je zoal uit kunt kiezen.

Thuisbioscoop in een woonkamer

home theater with wine tasting room, big screen, wood cabinets,photo on screen is one of my shots from yosemite

Alles in één home cinema?

Als niet wilt nadenken over alle verschillende componenten en de aansluiting daartussen, dan is een alles-in-één set een optie. Vaak is dat ook goedkoper dan je tv, luidsprekers, kabels, etc. allemaal apart te kopen. Het nadeel van een alles-in-één set is dan weer dat het moeilijk is om ooit uit te breiden of onderdelen te vervangen, bijvoorbeeld als je van een gewone blu-ray speler wilt upgraden naar 3D blu-ray.

Losse componenten

Als je toch besluit om je home cinema set zelf samen te stellen, dan heb je op zijn minst een tv, een Blu-ray speler, luidsprekers en een versterker/receiver nodig. Een surround-opstelling vraagt altijd twee speakers voor, twee speakers achter en één in het midden. Die apparatuur vormt de basis, maar je kunt hier natuurlijk nog allerlei accessoires aan toevoegen. Bijvoorbeeld een universele afstandsbediening om al je componenten te bedienen, of een subwoofer voor een beter geluid bij de lage tonen.

Draadloos of niet?

Het oog wil ook wat en een van de meest storende aspecten van een uitgebreide home cinema is wellicht de grote hoeveelheid kabels. In dat geval is het een optie om een aantal componenten draadloos met elkaar te verbinden. Fabrikanten gebruiken de term ‘draadloos’ op verschillende manieren, maar meestal doelen ze daarmee op de luidsprekers of de subwoofers. Helemaal draadloos zijn die meestal echter niet, omdat de apparatuur nog altijd van stroom moet worden voorzien. Daarnaast zijn draadloze luidsprekers nog weleens gevoelig voor storing. Overweeg dus goed of je de componenten van je home cinema niet toch beter met kabels aan elkaar verbindt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp