Een huis bouwen in 4 stappen

Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Belgen dromen van een eigen huis

Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag, en velen onder ons dromen er dan ook van om een huis te bouwen. Om echter te vermijden dat het avontuur van een eigen huis bouwen in een nachtmerrie verandert, is het noodzakelijk om je de juiste vragen te stellen en de goede beslissingen te nemen. Lees hier hoe je een huis bouwt in 4 stappen.

verbouwen

Een bouwgrond vinden om je huis te bouwen

Vooraleer je een huis kan beginnen bouwen, dien je een geschikte bouwgrond te vinden. Dat doe je bijvoorbeeld door via de website van Logic Immo te zoeken naar een mooie bouwgrond in de stad of gemeente waar je graag zou wonen. 

Als je een interessante bouwgrond tegenkomt, maak dan een afspraak met de stedenbouwkundige dienst van de desbetreffende gemeente om te informeren naar de stedenbouwkundige voorschriften. Vergelijk daarnaast steeds de prijs van de verschillende beschikbare bouwgronden en let op de ligging van de bouwgrond. Kijk bijvoorbeeld naar de nabijheid van scholen, winkels, belangrijke verkeersassen, enzovoort.

Heb je de perfecte bouwgrond gevonden? Neem er dan een optie op en verzeker je ervan dat dit de ideale bouwgrond is om je eigen huis te bouwen. Hou rekening met de oriëntatie van de bouwgrond, de afmetingen ervan, eventuele oneffenheden, en laat een bodemanalyse uitvoeren.

Vergeet tenslotte niet om je budget goed af te bakenen. Bovenop de kost van de bouwgrond zijn er immers nog tal van extra kosten, zoals bijvoorbeeld de notariskosten, de registratierechten, onroerende voorheffing,… Verzeker je ervan dat je voldoende financiële mogelijkheden hebt om elke maand je hypothecaire lening af te betalen.

De juiste architect en aannemer kiezen

Kies niet zomaar gelijk welke architect of aannemer, maar vergelijk bewust en hou rekening met hun vakkennis en de reputatie. Eenmaal je gekozen hebt is het belangrijk om een contract te laten tekenen om alle mogelijke toekomstige geschillende te vermijden. Vergeet immers niet dat je deze persoon de verantwoordelijkheid geeft om jouw droomhuis te bouwen.

Zodra het contract getekend is, kunnen de plannen van je huis geschetst worden en is het aan de aannemer om ervoor te zorgen dat de bouw van je huis op wieltjes verloopt. Bovendien is de aannemer  eveneens verantwoordelijk voor de bouwaanvraag, een kosteninschatting, de zoektocht naar geschikte metsers, en kan je bij hem altijd terecht voor informatie rond de juridische en financiële aspecten van de bouw.

Naar gelang de duur van de bouwwerken voorziet de wet een clausule die stelt dat de architect en aannemer voor een periode van 10 jaar verantwoordelijk blijven voor de bouw van je huis. Kijk zeker na of deze tienjarige garantie opgenomen is in het contract alvorens je tekent.

De opleveringkeuring

Als de bouwwerken afgerond zijn, is je huis bijna klaar. De volgende stap is dan de opleveringskeuring. Deze stap is zeer belangrijk omdat je hier de mogelijkheid krijgt om foutjes en mankementen in het huis te signaleren aan de aannemer. De opleveringskeuring gebeurt in twee stappen: een keuring na 6 maanden en een keuring één jaar na de bouw van je woning.

Deze regelgeving werd opgelegd door de wet Breyne die als doel heeft om toekomstige eigenaars van nieuwbouw in bescherming te nemen.

Je installeren in je nieuwe huis

Je droomhuis is gebouwd en enkel de laatste kleine afwerkingen dienen nog in orde gebracht te worden. Je hoeft enkel nog te verhuizen om in alle rust te kunnen genieten van je nieuwe woonst!

Dit artikel delen

Suggesties voor u