Een huis kopen in het buitenland: tips & tricks

Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Nuttig advies voor wie een tweede verblijf overweegt

Een huis of appartement op een zonnige bestemming in het buitenland spreekt veel mensen aan. Begrijpelijk, want wie wil er nu geen tweede woning op een zomerse locatie? Toch houdt de aankoop van vastgoed in Frankrijk, Spanje of waar dan ook enkele risico’s in. Ga niet over een nacht ijs en informeer je goed voor je een huis koopt in het buitenland. Enkele tips!

Een huis kopen in het buitenland

Een andere markt met andere wetten

De Belgische vastgoedmarkt is een stabiele en betrouwbare markt. Die zekerheid heb je niet altijd in het buitenland. Vastgoedbubbels vormen een reëel risico, en zeker in toeristische regio’s durven de vastgoedprijzen vervaarlijk te schommelen. Ook de wettelijke beschermingen die je geniet, verschillen van land tot land. Raadpleeg altijd een expert voor je vastgoed koopt in een ander land.

Overbrug de taalbarrière

Wie koopt, bouwt of verbouwt, komt vaak voor een heleboel verrassingen te staan. In zo’n situatie ben je wellicht blij wanneer je vlot kunt overleggen met de notaris, advocaat, aannemer, ambtenaar of buurman. Een mondje Engels of Frans is een goed begin, maar in pakweg Turkije of Italië zul je een grotere taalbarrière moeten overbruggen. Koop nooit zomaar een woning in een land waar je geen zinnig woord kunt uitwisselen met je buren.

Een huis kopen in het buitenland? Denk aan de belastingen

Elk land belast vastgoed, maar niet elk land heft dezelfde belastingen. Durf daarom te vergelijken. Minstens even belangrijk is dat je je belastingaangifte op een zo correct mogelijke manier regelt. Haal je huurinkomsten uit je tweede verblijf? Ga na waar je belastingen moet betalen. Met heel wat landen heeft België een dubbelbelastingverdrag afgesloten, dat bepaalt in welk land je moet betalen, zodat je geen dubbele huurbelasting verschuldigd bent.

Denk ten slotte ook na over de erfbelasting op je tweede verblijf. Tenzij je in Frankrijk of Zweden koopt (waarmee België dubbelbelastingverdragen heeft voor successie), zul je zowel in het binnen- als het buitenland een erfbelasting moeten betalen. Gelukkig bestaat hiervoor ook een oplossing. De Belgische successierechten worden namelijk verminderd met de in het buitenland betaalde rechten. Wanneer de buitenlandse erfbelasting dus lager is dan de Belgische, betaal je alleen maar de buitenlandse.

Dit artikel delen

Suggesties voor u