Een huis kopen in Spanje? Opgepast voor dumpingprijzen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

Sta je op het punt een huis in Spanje te kopen en klinkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat wellicht ook. Op dit ogenblik hangt er aan zo’n twee miljoen panden in Spanje een ‘te koop’-bordje. 600.000 van die panden zijn woningen uit inbeslagname: woningen die de bank in beslag heeft genomen omdat de eigenaars hun hypotheek niet meer konden betalen. Zulke panden zijn ontzettend goedkoop en zien er online meestal erg mooi uit, maar de werkelijkheid is vaak andere koek. 

een huis in Spaanje

Slecht onderhouden

Ga vooral ter plekke poolshoogte nemen voor je je door Spaanse woningkoopjes laat verleiden, want de goedkoopste vakantiehuizen in Spanje staan gewoonlijk al enkele jaren leeg – hoe mooi de foto’s ook mogen zijn. En dat betekent maar al te vaak: vochtproblemen, kapotte boilers, houtrot, vernielde ramen, … Voorzichtigheid is geboden bij appartementen die deel uitmaken van een groot bouwproject. Meestal gaat het om een onvoltooid project, waarvan een deel van de appartementen – of alle appartementen – door een bank in beslag zijn genomen.

Opdraaien voor gemeenschappelijke kosten

Als je een spotgoedkoop appartement koopt dat deel uitmaakt van een complex waar nog veel andere panden onbewoond zijn, dan is de kans groot dat je vrijwel in je eentje zult opdraaien voor de gemeenschappelijke kosten. Zeker als jouw appartement en de nog leegstaande appartementen destijds in beslag werden genomen door een bank. Wie betaalt voor het onderhoud van het zwembad, de tuin, de lift, de inkomruimte, … ? Iedereen, behalve de bank.

Niets meer dan restjes

We betalen tegenwoordig gemiddeld 25 procent meer voor een huis in Spanje dan in 2013. Het Spaanse vastgoedsprookje komt dus stilaan aan zijn einde, maar toch blijven duizenden Belgen lustig op zoek gaan naar een tweede woning in Spanje. Ben jij een van hen? Verwacht dan vooral niet te veel. De meeste Spaanse woningen werden bij het begin van de economische crisis opgekocht door banken, die hun bedienden het eerste stuk van de taart gaven. De mooiste woningen in Spanje, goed onderhouden en vlakbij de kust? Die heeft een Spaanse bankier al lang op de kop getikt. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u