Een huis kopen in Vlaanderen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 februari 2021

Column van Caroline: ik wil eigenaar worden

We hebben eindelijk een huis gevonden dan ons aanstaat en dat binnen onze prijscategorie valt. Een oppervlakte van 8 are, een tuin die naar het zuiden georiënteerd is, een klein huisje met 2 kamers, een garage, en dat alles in een woonwijk in Vlaams-Brabant op minder dan 10 minuten van Brussel. We hebben een bod gedaan, onderhandeld met de verkoper en we zijn vandaag klaar om het verkoopcompromis te tekenen! Vooraleer we dat vieren, willen we er ons echter van verzekeren dat de koop van dit vastgoed ons geen problemen zal opleveren. Wij zijn immers Franstaligen die op het punt staan om een woning te kopen in Vlaanderen. 

nieuwbouw

Net zoals vele jonge koppels, hebben we besloten om te taalgrens over te steken en ons in Vlaams-Brabant te vestigen, vooral om praktische redenen (mijn werk is gemakkelijk toegankelijk via het noorden van Brussel), maar ook omdat we hier een pand hebben gevonden dat ons echt aanstaat. Vooraleer we besloten om de woning kopen, hebben we ons echter de vraag gesteld of wij als Franstaligen, die niet perfect tweetalig zijn, wel een woning zouden kunnen kopen in Vlaanderen. Met alles wat je tegenwoordig hoort in de pers, dachten we op een bepaald moment dat ons aankoopvoorstel afgewezen zou worden omwille van taalredenen.

Het decreet ‘Wonen in eigen streek’

In het verkoopcompromis, trekt een bepaald artikel dat handelt over het decreet ‘wonen in eigen streek’ onze aandacht. Met dit decreet wil de Vlaamse regering bouwterreinen, vastgoed en appartementen die gelegen zijn op Vlaams grondgebied voorbehouden voor personen die een band hebben met de gemeenschap waarin dat bepaalde vastgoedpand gelegen is. De gemeenten waar over het gaat, 69 in totaal, zijn gemeenten met een sterke druk op de vastgoedmarkt. Waar het schoentje knelt: de gemeente waarin wij ons willen vestigen is één van deze 69 gemeenten en wij kunnen geen enkele band met deze gemeente voorleggen…

De band met een gemeente bewijzen

Om te voldoen aan de eisen die het decreet ‘wonen in eigen streek’ stelt en te bewijzen dat we een ‘band’ hebben met de gemeente, moeten we voldoen aan minstens één van de volgende voorwaarden:

  • Ten minste 6 maanden gedomicilieerd zijn in één van de eerder genoemde 69 gemeenten
  • Minstens halftijds werken in de gemeente waar men zich wil vestigen
  • Een professionele, sociale, familiale of belangrijke economische band hebben met de gemeente op lange termijn

Jammer genoeg kunnen wij aan geen enkele voorwaarde voldoen. Gaat de verkoop dan nog wel door? Gelukkig ontdekken we na een gesprek met onze notaris dat deze maatregel alleen geldt voor nieuwbouwwoningen. Oef, ons klein huisje dat in 1984 gebouwd werd, valt dus niet onder deze maatregel. Onze opluchting is enorm en niets lijkt ons nog tegen te houden om te verkoop te bezegelen!

Wordt vervolgd…

Dit artikel delen

Suggesties voor u