Een huis of appartement huren: de voor- en nadelen

Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Waarom (geen) huis of appartement huren?

Op zoek naar een eigen stek? Dan is er gegarandeerd een oplossing op maat van je situatie. Als een woning kopen (nog) geen optie is, is een huis of appartement huren het ideale alternatief. Daarbij spelen verschillende factoren een rol. We zetten de alvast de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje.

donner une maison

Een huis of appartement huren: de voordelen

Een woning huren brengt best wat voordelen met zich mee. Je hoeft bijvoorbeeld niet in dezelfde mate je spaargeld aan te boren als bij de aankoop van een huis of appartement. Je enige kosten? Huur en maandelijkse lasten. De kosten van onderhoudswerken komen immers grotendeels terecht bij de feitelijke eigenaar van je huurwoning. Er zijn dus geen bijkomende kosten. Bovendien is huren een heel flexibele oplossing: je kan relatief snel verhuizen als er zich andere kansen voordoen. Als huurder ben je met andere woorden vrijer. Ook de rompslomp die vaak komt kijken bij de aankoop van een huis of appartement, vermijd je als huurder.

Een huis of appartement huren: de nadelen

Tegenover de voordelen van huren, staan uiteraard ook enkele nadelen. Het markantste nadeel: als huurder betaal je niet om eigenaar te worden van het huis of appartement dat je huurt. Het huurgeld dat je betaalt, is dus geen investering en ben je in zekere zin ‘kwijt’. Daarnaast ben je als huurder afhankelijk van de eigenaar. Hij kan bijvoorbeeld weigeren om het huurcontract te vernieuwen of beslissen om het pand te verkopen.

De juiste beslissing maken

Een huis of appartement kopen geeft zekerheid en biedt mogelijk een aantal fiscale voordelen en premies, maar de waarde van vastgoed blijft uiteraard onderhevig aan economische schommelingen. Een lening weegt trouwens vaak heel wat zwaarder dan een maandelijkse huursom. Je merkt het al: of je nu huurt of koopt, er zijn heel wat aspecten om over na te denken. De juiste oplossing? Die is voor iedereen anders. Veralgemenen is immers niet mogelijk. Weeg dus doordacht alle voor- en nadelen af.

Dit artikel delen

Suggesties voor u