Een huis of appartement? Kopen of huren?

Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Column van Jessie

Mijn vriend en ik waren er al een tijdje over bezig: samenwonen, eindelijk een plek waar we met z’n tweeën ons eigen leventje konden leiden. Er was maar één probleem: ik studeerde nog en een lening afbetalen met één inkomen, daar wilden we niet aan beginnen. Dus was het afwachten tot ik afgestudeerd was en een job gevonden had.

verkopen een onroerend goed voor het juiste prijs

Nadat ik afstudeerde en het contract bij mijn eerste job getekend was, wilden we meteen op zoek gaan naar een eigen stekje. Maar dan komen al snel die eerste vragen en moet je samen belangrijke beslissingen nemen: “Wordt het een huis of appartement?” en “Gaan we kopen of huren?”.

Een huis of appartement?

Om te beslissen of we nu voor een huis of appartement zouden kiezen, overlegden we samen over de voor- en nadelen van zowel een huis als appartement. De voordelen van een huis waren voor mij evident: je hebt veel meer leefruimte, je hebt een tuin, en er is voldoende plaats voor toekomstige kinderen. Na wat zoeken op het internet bleek echter al snel dat een mooi huis meteen een smak geld kost. Toch als we een huis zochten volgens onze criteria: gelegen in de streek rond Mechelen, alleenstaand of halfopen, en een grote tuin.

Terug met beide voeten op de grond, begonnen we na te denken over de mogelijkheden van een appartement. Het woord ‘appartement’ deed ons, allebei afkomstig uit het platteland, niettemin meteen denken aan die verouderde stadsappartementen waar je de hele dag het getoeter van druk verkeer hoort. Met een bang hart raadpleegden we weer het internet en daar waren tot onze verbazing enkele prachtige moderne en betaalbare nieuwbouwappartementen te huur en te koop. Al snel veranderden onze vooroordelen ten opzichte van een appartement en kwamen we op de idee om voor een appartement te kiezen als ‘tussenstap’ voor later: eerst een appartement huren of kopen, en met het gespaarde of geïnvesteerde geld enkele jaren later op zoek gaan naar ons droomhuis.

Kopen of huren?

Zouden we nu een appartement kopen of huren? Die keuze was voor ons eigenlijk vrij snel gemaakt. Wij zijn namelijk van mening dat een appartement huren grof gezegd neerkomt op geld weggooien. Je moet maandelijks een behoorlijke som geld betalen waar je weliswaar een dak boven je hoofd voor in de plaats krijgt, maar waar je later niets meer aan hebt. Een appartement kopen leek ons daarom interessanter: hoewel je ook maandelijks een som geld moet afstaan, wordt dat geld niet ‘weggesmeten’, maar geïnvesteerd. Een gekocht appartement kan je immers altijd weer verkopen of zelf verhuren, en dat leek ons een mooi plan naar de toekomst toe. Een appartement kopen it is!

Dit artikel delen

Suggesties voor u