Een huis zoeken: hoe ga je te werk?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Een huis zoeken doe je zo

Is de tijd gekomen voor een eigen stek? Of ben je door omstandigheden op zoek naar een nieuwe woning? Dat is natuurlijk niet niks. Meer nog: een huis zoeken is een hele opgave die doorgaans best lang aansleept. Er onbezonnen aan beginnen, doe je dus beter niet. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Hieronder verzamelden we enkele handige tips opdat je zoektocht naar een huis van een leien dakje loopt.

rode huis op een toetsenbord

“Bezint eer ge begint”

Het spreekwoord zelf is misschien antiek, maar de achterliggende gedachte is dat allerminst. Hoe kan je namelijk gericht op zoek gaan naar een huis als je niet eerst bepaalt waar je juist naar op zoek bent? Neem rustig je tijd om te bepalen wat voor huis (of appartement) je voorkeur wegdraagt, in welke regio dat huis zich moet bevinden, welke faciliteiten dichtbij moeten zijn … En moet het een instapklare woning zijn of ben je van plan om te renoveren? Het zijn maar enkele van de vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Tip: formuleer al je wensen en schrijf ze neer. Deze lijst kan dan dienen als checklist.

Wat is je budget?

Een huis kopen is een fikse investering. Bovendien komen de totale kosten gewoonlijk een pak hoger uit dan de aankoopprijs van je woning. Hier moet je dan ook rekening mee houden. Op voorhand je budget bepalen, is in elk geval een slimme zet. Welk bedrag kan je zelf inbrengen? Wat is je maandelijkse inkomen? Ga met je beschikbare budget langs bij verschillende banken en kredietadviseurs en zoek de lening die het best bij je aansluit. Houd hierbij vooral rekening met het bedrag dat je maandelijks zult moeten afbetalen. Haalbaarheid is het sleutelwoord.

Zoeken naar een huis

Pas nu kan je met een gerust hart zoeken naar een huis. Je kunt daarvoor in zee gaan met een vastgoedmakelaar of vanuit je luie zetel de ontelbare immo zoekertjes op je laten afkomen. Het is trouwens ook zeker de moeite om lokale bladen te raadplegen. Je doet er in ieder geval altijd goed aan om kandidaat-huizen ‘live’ te gaan bekijken. Maak aantekeningen en beoordeel alle aspecten. Zo vind je binnen de kortste keren het meeste geschikte huis!

Dit artikel delen

Suggesties voor u