Een kasteel kopen als trendy woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Historische panden met een unieke uitstraling

‘Schitterend kasteel uit de 15de eeuw, 7 slaapkamers, een bewoonbare oppervlakte van 800 m2, een grond van 25 hectare… 14.000.000 euro’. Doet dit soort aankondigingen je dagdromen ? En heb je altijd al in een unieke omgeving willen wonen ? Dan is een kasteel kopen je op het lijf geschreven. Ons land telt een groot aantal kastelen, in alle stijlen en ook in verschillende prijsklasses.

kasteel

Een kasteel kopen is een levenslang engagement

Het is moeilijk om precieze cijfers te achterhalen over de Belgische vastgoedmarkt van kastelen, maar naar schatting worden er ieder jaar zo’n 50 kastelen in ons land verkocht. Het zijn niet zozeer investeerders die zich melden als geïnteresseerden, maar vooral mensen die een passie hebben voor geschiedenis en patrimonium. En uiteraard voldoende kapitaalkrachtig zijn. Want een kasteel kopen brengt een aanzienlijk engagement met zich mee, zowel qua investering als op het gebied van tijdsbesteding. 

Terug naar de tijd van toen

In België bevinden zich meer dan duizend kastelen. Daarmee zijn we in Europa het land met het grootste aantal kastelen per vierkante kilometer. Kastelen maken deel uit van onze geschiedenis en ons patrimonium. Ze evoceren de geschiedenis van ons land, onze graafschappen en onze dorpen. Een kasteel kopen is dan ook een bijzondere belevenis en brengt je terug naar de tijd van toen.

De vastgoedmarkt van kastelen

De vastgoedmarkt van kastelen is uniek in zijn soort : voor dit soort woningen bestaat er een fikse kloof tussen vraag en aanbod : heel wat mensen zijn er voor te vinden maar het is een grote investering, zowel de aankoop als de onderhoudskosten kunnen zwaar doorwegen. Vanaf het eind van de jaren negentig oefenen kastelen een grote aantrekkingskracht uit op klanten uit andere landen. Zowel Britten, Russen als Chinezen vinden hun weg naar ons land.    

Leven in een kasteel

In het collectieve geheugen leiden kasteeleigenaars een rustig en comfortabel bestaan, maar de realiteit ziet er dikwijls anders uit. De elektrische installaties, de loodgieterij en de verwarming zijn dikwijls verouderd en de onderhoudskosten durven de pan uitswingen. Een kasteel kopen is synoniem met het restaureren, bewaren en er zorg voor dragen. En dat is een taak die verre van rustig is. Voor het onderhoud van een kasteel heb je niet alleen de nodige fondsen nodig, maar ook een goed organistatietalent zodat het in goede staat blijft.    

Je brood verdienen met een kasteel

Tegenwoordig kiezen sommige mensen ervoor om een kasteel te kopen en er een commerciële activiteit te starten. Aan ideeën geen gebrek: er zijn verschillende manieren om er munt uit te slaan. Meer en meer kastelen in België maar ook in Frankrijk en Italië worden omgevormd tot B&B’s, hotels, plekken waar huwelijken plaatsvinden of films worden opgenomen. Toch heb je veel tijd en persoonlijk engagement nodig om dit soort proejcten te doen renderen. Volgens kasteeleigenaars en specialisten uit de sector, helpen zulke commerciële activiteiten om in het onderhoud en de werken te voorzien, maar niet om er echt wat aan over te houden. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u