Een pand voor je horecazaak kopen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Waarop moet je letten?

Heb je altijd al een eigen bar, eetcafé of B&B willen uitbaten? Dan heb je natuurlijk het juiste pand nodig om die horecadroom te verwezenlijken. Wil je een modern, lichtrijk gebouw of net een rustieke kroeg met heel wat karakter? De mogelijkheden zijn legio, al is de zoektocht naar een geschikt horecapand niet zo vanzelfsprekend. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje.

Een vrouw in een restaurant

Een bestaande horecazaak overnemen of iets nieuws beginnen?

Heb je een ijzersterk horecaconcept en borrelen de ideeën voor de inrichting van je café of restaurant spontaan op? In dat geval wil je waarschijnlijk graag je zaak ‘from scratch’ uitbouwen. In het andere geval kan het een idee zijn om een bestaande horecazaak over te nemen. Dan is het wel cruciaal dat je perfect weet wat je precies overneemt.

In de regel betaal je bij een overname voor het pand, de inventaris en de ‘goodwill’ (de naam en faam die de horecazaak al heeft opgebouwd). Soms is het ook mogelijk om enkel het bedrijf zelf over te nemen en niet het pand. In elk geval is het belangrijk dat je bij een overname een gedetailleerde inventarislijst krijgt, met aantallen, aanschafjaar, merk en typenummer van alle producten, toestellen, etc. Ook moet je nagaan of de huidige contracten voor onder meer water, gas en elektriciteit blijven lopen. Vraag je verder af of je vastzit aan een contract met een brouwer of niet.

Ten slotte is het cruciaal dat je je goed in de businesscijfers van het bedrijf verdiept. Een horecapand overnemen draait weliswaar om emotie en ambitie, maar zeker ook om harde cijfers.

Een horecazaak kopen of huren?

Begin je ‘van nul’, dan moet je beslissen of je het horecapand gaat huren of kopen. Wil je onafhankelijk zijn van een eigenaar, dan is kopen in principe de beste optie. De vraag is natuurlijk of dat financieel haalbaar is voor jou. Houd daarvoor rekening met verschillende factoren, zoals je eigen financiële inbreng, je verwachte omzet en de geplande investeringen. Eens je dat allemaal helder op een rijtje hebt, kun je contact opnemen met je bank om je plannen te bespreken.

De locatie van een horecazaak

Een geschikte locatie is cruciaal voor de kansen van je zaak. Als je panden gaat bekijken, beoordeel ze dan op verschillende punten:

  • De ligging en de bereikbaarheid: ligt het pand in het centrum? Zijn er parkeermogelijkheden? Is er mogelijkheid voor een terras?
  • Het imago van de buurt: is het een gezellige buurt? Is het er veilig? Zijn er veel studenten, toeristen, … ?
  • De concurrentie in de buurt: zijn er in de nabijheid veel andere zaken die een gelijkaardig concept aanbieden?
  • De uitbreidingsmogelijkheden: is het pand groot genoeg voor je huidige en toekomstige noden?

De knoop doorhakken

Het kan nuttig zijn om het pand meerdere keren te bezoeken en om een tweede persoon mee te nemen voordat je de knoop definitief doorhakt. Zo’n tweede persoon kan de mogelijkheden van de ruimtes misschien beter kan inschatten dan jijzelf. Zoals gezegd koop je een horecazaak ook met het oog op de toekomst en moet je kunnen inschatten of het pand ook nog geschikt zal zijn over vijf of tien jaar.

Het is cruciaal dat je je bij het starten van een horecazaak niet laat leiden door overmoed. Overweeg goed alle voor- en nadelen van het pand dat je op het oog hebt. Het kan nuttig zijn om raad te vragen bij een ondernemersorganisatie of bij een horecaconsulent.

Ben je op zoek naar een horecapand om te kopen of te huren? Bekijk dan zeker ons uitgebreide immo-aanbod.

Dit artikel delen

Suggesties voor u